U petak, 01. ožujka/marta 2019. u hotelu Panonija obilježen je Dan nezavisnosti BIH u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije uz prisustvo brojnih gostiju, a među njima veleposlanika Islamske republike Iran Mohammada Reza Sadegha, predsjednice Županijske skupštine g-đe Ivanke Roksandić.

Među prisutnima bili su i predstavnici MIZ Sisak na čelu sa glavnim imamom i predsjednikom MIZ Sisak.

Prisutne je uvodno poselamio/pozdravio Adis Keranović, predsj. VBNMGS koji je dao kratku prezentaciju održanog referenduma o nezavisnosti BIH 1992. godine, a potom su se obratili i prisutni gosti.

Alem ef. Crnkić je ispričao priču o snu kojeg je sanjao čuveni sultan Mehmed Fatih prije osvajanje Bosne u kojem se sanjao trojicu pravednih halifa koji su simbolizirali sve odlike koje danas postoje u BIH, poput iskrenosti, darežljivosti, požrtvovanosti, učenosti i hrabrosti ali je u snu nedostajao samo jedan halifa, a to je bio halifa Omer koji je sinonim za pravednost.

Upravo pravednosti danas najviše nedostaje u BIH, bila je poruka ove priče.

Veleposlanik Irana u svom obraćanju prisjetio se vremena kada je boravio u BIH za vrijeme održanog referenduma te odaslao poruke o vrijednostima koje baštini narod BIH.

Prisutne je pozdravila predsj.Županijske skupštine g-đa Roksandić koja je govorila o temeljnim vrijednostima s kojima se gradi društvo preoznavajući u Bošnjacima kvalitetne građane koji su vijek konstruktivan elemenat u društvu, s posebnim osvrtom na doprinos Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu.

Na kraju je prigodno predavanje o opstojnosti bosansko-hercegovačke državnosti održao prof.Ibrahim Kajan koji je poklonio svoju knjigu Katarina Kosača predsj.Županijske skupštine, a nekoliko sevdalinki otpjevao je vokalni interpretator Mehmed Goražda.