U petak je (10.5.2019.) Džemat Maljevac, jedan od džemata Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, posjetio izaslanik muftije Alem ef. Crnkić, inače glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak.

Iftar u njegovu čast priredila je Jefimija Bašić, inače supruga mutevelije Sulje Bašića. U njihovom toplom domu dočekan je izaslanik Alem ef. Crnkić i muallima Ilvana, inače njegova supruga.

Čast da učenjem ezana označi početak iftara pripala je upravo Alemu ef. Svega pedesetak metara od Bosne nakon što se u Velikoj Kladuši oglasio ezan iz ovog bajkovitog mjesta iz EU začuo se ezan ispred vrata što se po tradiciji njeguje u Maljevcu.

Nakon iftara program je nastavljen u mesdžidu gdje se prije teravih-namaza obratio Alem ef. Prije obraćanja glavni imam Admir ef. Muhić musafiru je uručio poklon u obliku skice džamije za sjećanje na ovaj dan.

Poruke koje je izaslanik muftije uputio Maljevčanima u svom obraćanju: ramazan je najbolji gost muslimana, najbolji poklon kojeg muslimani imaju je ramazan, najviše zbližavanje muslimana odvija se upravo u ramazanu, aktivnosti urađene u ramazanu višestruko se nagrađuju, svaka ideja koja se izrodi u ramazanu je najplemenitija ideja, ramazan je učitelj nad svim učiteljima, kroz izgradnju sebe u ramazanu mi zapravo izgrađujemo i džemat i džamiju…

Alem ef. Crnkić je prenio svoja iskustva izgradnje Islamskog centra u Sisku i sami tijek gradnje te na kraju pozvao sve na otvorenje ovog povijesnog centra u Sisku koje ima višestruko značenje za središnji dio Hrvatske. Maljevčanima je zaželio što skoriji početak radova i da krenu ovim putem kojim Siščani dobrano koračaju.

Sebira i Asim Pilipović su gostima iz Siska priredili tradicionalnu krajišku masnicu i domaći med u znak poštovanja prema musafirima, a domaćica iftara Jefimija Bašić je svoju baklavu posvetila upravo na ove slatke trenutke provedene u Maljevcu i podijelila je s njima.