U četvrtak 23. travnja. 2020. sa zalaskom sunca počinje odabrani mubarek mjesec ramazan. To je IX. mjesec po Hidžri, a u njemu su posebnosti za muslimane cijelog svijeta: početak objave Kur’ana i post kao jedan od pet temelja islama.

Za mjesec ramazan uvijek kazujemo da je mjesec Kur’ana, što zbog početka Objave u njemu, što zbog činjenice da vjernici s posebnom pobožnošću uče i tumače Kur’an bilo individualno ili zajednički putem mukabela u džamijama što doprinosi povezanosti među vjernicima u Božjoj poruci.

Svakako je ovaj mjesec prigoda da preispitamo svoj odnos prema Kur’nu i svim normama koje nam Kur’an nalaže te da sačinimo inventuru svojih postupaka i usklađenosti sa zahtjevima Kur’ana.

Po riječima poslanika islama Muhameda a.s. ovaj mjesec je mjesec Božje milosti, međuljudskog praštanja i najbolja mogućnost i vrijeme oprosta grijeha od Uzvišenog Allaha dž.š..

Iskoristimo ovaj mjesec da svojim djelima sebi priskrbimo Božju milost te praštajući drugima steknemo oprost Božji.

Svakako najbolji put da to sve učinimo jeste da izvršavamo sve Božje odredbe, koje se nalažu u ovom mjesecu, a to je post koji prati molitva (namaz) kao i davanja za opće dobro kroz zekat i sadekatul-fitr.

Ne treba gubiti iz vida posebno vrednovanje dobrih dijela u ovom mjesecu. Nažalost po prvi put u našim životima moramo organizirati svoje vjerske aktivnost unutar svojih domova i svojih obitelji.

U tome gledajmo Božju mudrost i uputu Svevišnjeg da ojačamo našu obitelj i da ojačamo svoju bogobojaznost te osvijetlimo svoje domove.

Prihvatimo to kao Božju milost i šansu za svoj dom i svoju obitelj.

Islamska zajednica će putem svog youtube kanala biti s vama kroz sve ramazanske programe od jutarnje mukabele, ženske, hafiske, džuma namaza i svakako svaku večer 20 minuta prije iftara prigodno predavanje i ezan za akšam namaz.

Svakog petka 20 minuta prije iftara na vaša pitanja odgovarat će muftija i njegov zamjenik.

Svi zahtjevi Božji u ovom mjesecu imaju zadaću da kod vjernika pobude ljubav prema čovjeku, poglavito prema onima koji nemaju, a što je rezultat ljudske pohlepe zbog koje je ravnoteža narušena.

Također i ljubav prema ugroženima uslijed ratnih događanja, prema obespravljenima zbog raznih vladajućih sustava, prema protjeranima zbog opasnosti po vlastite živote, prema iseljenima zbog potresa.

Cilj posta sa svim pratećim propisima u mjesecu ramazanu je da odgoji čovjeka koji je bogobojazan.

Najveća garancija njegove osobnosti je bogobojaznost pa se često naglašava: „Ne boj se onog tko se Boga boji!“što ukazuje da je bogobojaznost poticaj za dobročinstvo prema drugima. 

Ovo je mjesec pomaganja potrebitim s toga pozivam sve vjernike u Jednoga Boga, bez obzira na njihovo prakticiranje vjere, da pomognu osobama u potrebi.

U ovim odabranim danima molimo za mir i zdravlje u svijetu kao najveću svetost.

Učinimo sve da ne potičemo zarazu i smutnju na zemlji.

Spriječimo i one koje možemo. Pokažimo svoju veliku zahvalnost svima koji nam pomažu svojim stručnim znanjem da se sačuvamo raznih virusa i bolesti.

Ne omalovažavajmo njihov rad i trud, već ga cijenimo!

Svjestan sam vjerničke potrebe da obavlja molitvu u zajedništvu svoje braće, da dijele zajedničke namaze, mukabele, vazove, iftare, teravije, ali kada je u pitanju ljudsko zdravlje i život, to ima prioritet u islamu.

Braćo i sestre, siguran sam u jedno, a to je, da ne postoji niti jedan virus na zemaljskoj kugli koji nas može spriječiti da ostvarimo Božju milost, oprost i obećanu nagradu. Budimo toga svjesni i učinimo sve da tako i bude!

S molbom Svevišnjem Bogu da nam nastupajući mjesec ramazan bude nova prilika i nadogradnja u našem vjerovanju te potvrđivanju istog kroz naša djela.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Zagreb, 21. 04. 2020.