Fikreta Karić, iznimna je osoba po karakteru, svojoj životnoj priči, a posebno po životnoj energiji.

Iako boluje od cerebralne paralize, svoje životno iskušenje pretvorila je u blagodat davajući drugima motivaciju, nadahnuće, prenoseći iznimnu pozitivnu energiju, optimizam.

Piše pjesme, poeziju kroz koju sebe izražava, svoje životne poglede, razmišljanja i njeguje vrijednosti koej nam trebaju u životu.

Iza sebe ima već 5 izdanih knjiga:

„Moji snovi,” (2008), “Stihovi moje duše” (2010) , Djevojka sa bisernom suzom (2012), Ornament ljubavi (2014) i Majka ( 2016). 

Pred nama je njezina šesta knjiga koja nosi naziv “Na krilima sabura”

Gostovanje, predavanje i promociju organizira 

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac-Središnja knjižnica nacionalne manjine Bošnjaka  i 

Vijeće žena MIZ Sisak “Nahla” 

povodom obilježavanja Svjetskog dana hidžaba u petak, 01. veljače 2019. u 18:00 h

Fikreta Karić rođena je 04. marta 1989. godine u Doboju. Osnovnu školu završila je u Sladnoj – Srebrenik i nije mogla odmah nastaviti dalje školovanje, tako da u septembru 2017. godine upisuje vanredno ekonomsku školu; smijer poslovno -pravni tehnicar u P.U. Centaru za obrazovanje odrasli Gračanica . Do sada je objavila pet knjiga: „Moji snovi,” (2008), “Stihovi moje duše” (2010) , Djevojka sa bisernom suzom (2012), Ornament ljubavi (2014) i Majka ( 2016). Promocije pomenutih knjiga održane su širom Bosne i Hercegovine, a i inozemstva . Između ostalog, bila je rado viđena gošća u Švicarskoj, Italiji, Zagrebu, Novom Pazaru, Tutinu…

Uz promocije knjiga održala je i nekoliko motivaciskih predavanja.

Fikreta je također dobitnica povelje grada Srebrenika za doprinos književnosti. U slobodno vrijeme se prijavljuje na razne literalne konkurse iz kojih je do sada osvojila mnoge diplome i priznanja. Između ostalog, uradila je recenzije za nekoliko književnih djela i završila kurs talijanskog jezika.

Izuzetna joj je čast što je sa svojim radom uzela učešće na Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji održanoj 2015. godine u Tuzli. Nastavila je živjeti kao književnica i baviti se izdavaštvom.

Fikreta i danas živi u Vranovićima, općina Gračanica .

Nakon završenog sredoškolskog obrazovanja planira upisati fakultet.

 Iako ima cerebralnu paralizu, malo su joj 24h da uradi sve sto želi.

Veliku zahvalnost za sve što je do sada uradila i postigla duguje svojoj majci i  rahmetli prijateljici Medini Jusić, koja je bila urednica prva tri njena pomenuta izdanja.

Njena šesta knjiga nosi naslov: “Na krilima sabura.”