U Hrvatskoj je u ponedjeljak (13. rujna) počeo popis stanovništva, čija će prva faza popisa stanovništva trajati do 26. rujna.

Popis će se provoditi u dvije faze.

Prva faza popisa stanovništva započela je 13. rujna 2021. i traje do 26. rujna na način samostalnog popisivanja stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani.

Druga faza popisa stanovništva je predviđena od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. kroz obilazak popisivača svih onih kućanstava/domaćinstava koji se nisu samostalno popisali putem elektroničkog sustava “e-građani” kao i terenske kontrole svih oni koji su se samopopisali kroz elektroni sustav e-građani.

Posebno je važno nacionalno izjašnjavanje pripadnika nacionalnih manjina, na Popisu stanovništva 2021. godine u RH.

Dilemu, nedoumicu i neispravno nacionalno izjašnjavanje najviše imaju Bošnjaci kao pripadnici nacionalne manjine u RH. To pokazuje Popis stanovništva iz 2011. godine kada se skoro 10 tisuća osoba nacionalno izjasnilo kao musliman sa velikim ili malim “m”.

Nacionalno izjašnjavanje kao MUSLIMAN/MUSLIMANKA s velikim “m” ili malim “m” je nepotrebno, neispravno i pogrešno jer prema Ustavu Republike Hrvatske Muslimani (pisano velikim početnim slovom „M“) nisu nacionalna manjina i ako biste se izjasnili kao Musliman, bili biste svrstani u kategoriju „Drugi“.

U Ustavu Republike Hrvatske izrijekom su navedene 22 nacionalne manjine: Srbi, Česi, Slovaci, Talijani, Mađari, Židovi, Nijemci, Austrijanci, Ukrajinci, Rusini, Bošnjaci, Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Rusi, Bugari, Poljaci, Romi, Rumunji, Turci, Vlasi i Albanci.

Čiji god su korijeni, porijeklo, od roditelja, djeda, pradjeda iz Bosne i Hercegovine, on je BOŠNJAK/BOŠNJAKINJA,
iz Kosova/Makedonije ALBANAC/ALBANKA, ROM/ROMKINJA.

Nema veze što nisi rođen/rođena u zemlji svojih korijena!

Nemojmo se odricati niti distancirati od naših korijena, zemlje naših djedova i pradjedova.

Mi jesmo hrvatski građani, hrvatski državljani, Siščani, Siščanke, Petrinjci i Petrinjke, ali istovremeno i BOŠNJACI, ALBANCI, ROMI, na to smo ponosni!

Nije problem imati više sastavnica ili elemenata u našem identitetu
jer u Bosni i Hercegovini nema ni trun dileme da se
HRVATI izjašnjavaju kao HRVATI
SRBI izjašnjavaju kao SRBI
makar da 100 godina žive u BIH ili bilo kojoj drugoj zemlji, tako se izjašnjavaju.

Pa zašto onda mi imamo problem s tim?