Na romskom groblju Uštica kod Jasenovca, gdje su ustaše ubile više od 16.000 Roma, u petak je po osmi put održan komemorativni skup posvećen romskim žrtvama holokausta kojim je obilježen Međunarodni dan sjećanja za romske žrtve genocida u 2. svjetskom ratu

Komemoraciju je organizirao Savez Roma Republike Hrvatske “Kali Sari”, a nazočili su joj u ime Vlade njezin potpredsjednik Davor Božinović, u ime hrvatske predsjednice kao njen izaslanik sisačko-moslovački župan Ivo Žinić, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici nacionalnih manjina i diplomatskog zbora.

U ime organizatora okupljenima se obratio saborski zastupnik romske i drugih nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, izrazivši zadovoljstvo što se nakon sedamdeset godina počelo govoriti o romskim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu.

Prema dostupnim podacima u Jasenovcu je ubijeno 16.173 Roma, od toga 5608 djece.

Molitvu za romske žrtve održali su predstavnici vjerskih zajednica, a glavni imam Alem ef. Crnkić proučio je prigodnu dovu za sve romske žrtve islamske vjere.