U četvrtak, 17. siječnja 2018. delegacija humanitarne organizacije Zirata Islamske zajednice u Hrvatskoj u sastavu predsjednik UO Zirata Bermin Meškić, Aldin Dugonjić i glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić posjetila je obitelj Veljačić u Sisku čiju je obiteljsku kuću i dvorišne objekte zadesio požar.

Podsjećamo kako je u ponedjeljak, 14. siječnja izbio požar na dvorišnim objektima i obiteljskoj kući porodice Veljačić u ulici Vjekoslava Karasa u Sisku u kojoj živi bračni par Idriz i Emina Veljačić i njihovih dvoje djece.

Obavljenim očevidom policija je utvrdila da je peć u radionici zapalila obližnji ormar i cjepanice drva, nakon čega se vatra proširila na garažu, drvarnicu i kuću prizemnicu.

Dvorišni objekti su u potpunosti izgorjeli te veći dio krova i stambenog prostora kuće.

Prilikom posjete delegacije Zirata, prijatelji i susjedi su uklanjali postojeći crijep sa kuće te pripremali zaštitu postojećeg stanja kuće usljed najavljenih padalina i snijega.

Porodica Veljačić su članovi MIZ Sisak, a rahm. Ramo Veljačić bio je jedan od prvih članova Osnivačkog odbora Islamske zajednice u Sisku u čijoj se kući krajem 60-tih godina tijekom Ramazana klanjala teravija dok nije kupljena kuća za mesdžid.

Motivirani i nadahnuti hadisom Božijeg poslanika u kojem se navodi da onaj ko olakša nekome tegobu i brigu na ovome svijetu, Uzvišeni će mu olakšati tegobu i brigu na Sudnjem danu, delegacija Zirata je nakon obilaska stanja kuće i razgovora sa obitelji Veljačić uručila jednokratnu novčanu pomoć te istakla kako će u narednom periodu biti u kontaktu kako bi se pokrenula zajednička akcija prikupljanja novčanih sredstava za sanaciju i obnovu obiteljske kuće.