Neprocjenjiva je Božija blagodat i radost bajramske dane provesti u krugu svojih najmilijih, bajramski ručak u krugu porodice, porodična bajramska okupljanja i druženja….

A što je sa onima koji Bajram dočekuju u različitim ustanovama, daleko od topline svoga doma, obitelji, daleko od svojih najmilijih?

Mnogo je takvih u našem okruženju…

Hvala Bogu ima dobrih, dragih ljudi koji razmišljaju kako da omoguće uvjete i u ovim okolnostima pandemije da se i starijima daleko od svojih obitelji posveti pažnja, da se s njima podijeli bajramski ugođaj i radost.

Među njima je draga i uvijek nasmiješena, otvorenog srca i duše, ravnateljica Doma za starije u Glini g-đa RENATA CEKOVIĆ koja je, na tragu posljednjeg dogovora prilikom posjete na ramazanski bajram, organizirala na otvorenom prostoru poštujući epidemiološke mjere BAJRAMSKO DRUŽENJE na koje su se odazvali skoro svi korisnici Doma za starije u Glini, muslimani ali i katolici kako bi osjetili bajramski ugođaj uz pjesmu sevdalinku.

U subotu, 1. kolovoza u 11,00 sati u glinskom Domu za starije i nemoćne osobe, a povodom blagdana Kurban bajrama, gdje je dio korisnika islamske vjeroispovijesti, domaćini  su imali čast ugostiti iznimne posjetitelje  – glavnog imama – sisačkog efendiju Alema Crnkića sa suprugom Ilvanom Crnkić te  volontera Fadila Ibrahimpašića koji je nazočnima zapjevao divne sevdalinke.

Obrativši se nazočnima, ravnateljica Doma Renata Tominović Ceković je naglasila: „U trenucima kroz koje iskazujemo pobožnost, ne treba zaboraviti solidarnost, ljude kojima je potrebno, ne zaboraviti potrebite. Trebamo biti spremni da se žrtvujemo ne samo za sebe, za svoju obitelj, nego i za druge, za društvo u kojem živimo.

Zato vam od srca hvala što ste danas  posjetili naš Dom u Glini.

Neka Kurban Bajram ispuni vaša srca mirom, slogom, zdravljem i ljubavlju.

Na blagdan darivanja darujmo svima razumijevanje, zajedništvo i poštovanje.

Od srca vam čestitam tradicionalnim riječima – Bajram Šerif Mubarek Olsun (Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen!) ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu.“

Glavni imam Alem ef. Crnkić poselamivši i pozdravivši okupljene poručio je kako nema boljeg načina da se drugi dan bajrama obilježi i provede nego na ovaj način, da se bajramska radost i ugođaj podijeli sa starijima jer to je u duhu riječi poslanika Muhammeda a.s. “Ne pripada nama onaj koji nema poštovanja prema starijima i milosti prema mladima”.

Glavni imam se zahvalio ravnateljici Ceković koja svojim stilom i načinom rukovođenja Domom za starije u Glini pokazuju zavidnu razinu ne samo uspješnog i kvalitetnog vođenja Doma po svim segmentima nego i djelom pokazuje visoku razinu uvažavanja svih korisnika Doma kroz obilježavanje blagdana.

Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice uslijedio je repertoar pjesme sevdalinke u izvedbi vokalnog izvođača Fadila Ibrahimpašića koji je pažljivim odabirom sevdalinki napravio bajramski ugođaj, razgalio srca, evocirao kod mnogih uspomene i sjećanja na dane mladosti te unio dašak nostalgije što se vidjelo po osmijehu i suzama na licima prisutnih.

Na kraju su razmjenjeni darovi, uz nezaobilaznu bajramsku baklavu i voće koje je darovano, ravnateljica je uzvratila sa prigodnim darovima, a radna skupina Doma je poklonila rukotvorine gostima.

Zaista jedno lijepo dobro djelo uz bajramske dane dogodilo se u Glini, malom gradiću udaljenom 30-ak kilometara od Siska.

Hvala ravnateljici, osoblju Doma koje je uvijek susretljivo i volonteru Fadilu Ibrahimpašiću na sudjelovanju u bajramskom druženju.