U periodu od 21. do 28. kolovoza 2015. godine održana je ljetna škola pod nazivom Islam in Contemporary World u Podgorici i Sarajevu. Školu već petu godinu za redom organizira Centar za napredne studije u Sarajevu, uz podršku Centra za međukulturno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice, Centra za dijalog-Vesatijja, te Centra za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva.

Sudionici ljetne škole su bili studenti iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Turske, jedan sudionik iz Luxemburga, po jedna sudionica iz Velike Britanije i Švedske te dvije sudionice iz Hrvatske, Nermina Hafizović i Amra Mujić. Također, mnogi poznati predavači su sudjelovali u ovoj ljetnoj školi i tako nam pružili priliku da slušamo njihova korisna predavanja, a to su dr. Fikret Karčić, dr. Ferid Muhić, dr. Ahmet Alibašić, dr. Dževada Šuško, dr. Mirza Sarajkić, dr. Harun Karčić, Omer Kajoshaj, Muhamed Jusić  i Kathleen Roche-Nagi. Program je imao tri osnovne teme na kojima su predavanja bila temeljena:

1) Ključna pitanja o suvremenom islamskom mišljenju

2) Učenje o balkanskim muslimanskim zajednicama i islamskoj kulturi

3) Sticanje osnovnih znanja i vještina iz komunikologije i predbračnog obrazovanja

Osim Podgorice i Sarajeva, gradovima u kojima se odvijao radni dio škole, imali smo organizirane izlete i odlaske u neke druge gradove pa smo stoga imali priliku posjetiti Bar u Crnoj Gori, Mostar, Blagaj te Memorijalni centar Potočari u Srebrenici.

Bila nam je čast i zadovoljstvo što smo upravo mi imale mogućnost predstavljati Hrvatsku i tako sudjelovati u ovoj ljetnoj školi. Osim korisno stečenog znanja, u tom periodu smo upoznale i predivne ljude, našu braću i sestre muslimane iz drugih zemalja. Odlična prilika da razmijenimo naša mišljenja, ali i saznamo kakvo je stanje muslimana u drugim zeljama. Također da naučimo nešto jedni od drugih te primijenimo to u svojim zemljama. Shvaćajući probleme i propuste koji se događaju oko nas dobivamo priliku utjecati na njih i poboljšati svijet u kojem živimo, ali isto tako i ojačati naš ummet.

Ova škola je ostavila samo pozitivne utiske na nama i jako nam se svidjela sa svih aspekata, stoga toplo preporučujemo ako kad budete u mogućnosti da sudjelujete u ovakvom jednom projektu jer zasigurno nećete požaliti.

Zahvaljujemo se još jednom organizatorima i domaćinima na odličnom obavljenom poslu, srdačnom gostoprimstvu i ljubaznosti te predanom radu kako bi svi sudionici bili zadovoljni.

 Piše: Nermina Hafizović