Skupina djevojaka i žena, okupljene kroz Vijeće žena Medžlisa Islamske zajednice Sisak „Nahla“, idejno su osmislile i koncepcijski uredile prvu halal kuharicu u Hrvatskoj pod nazivom „Iz Nahline halal kuhinje“ s ciljem promidžbe halal prehrane afirmirajući svijest o njezinoj važnosti.

Halal prehrana po svojim je načelima u punoj suglasnosti sa suvremenim principima pravilne prehrane, a to su: jesti zdravo, često, umjereno i raznovrsno.

Kuharicu krase autentično kreativno osmišljeni nazivi više od 80-ak recepata tradicionalne i moderne kuhinje, a pečat njezinoj unikatnosti i vrijednosti dala su dvojica stručnih recenzenata, chef Goran Raguž i chef Nihad Mameledžija.

Također, dvojezičnost kuharice (hrvatski-engleski) omogućuje i široj zainteresiranoj javnosti da se upozna s halal prehranom svladavanjem jezičnih barijera te se uvjeri u njezino bogatstvo spremno ugoditi i najzahtjevnijem nepcu.

U četvrtak, 03. svibnja 2018. prva promocija održana je u Sisku gdje se i „rodila“ i realizirala ideja prve halal kuharice.

Na predstavljanju je uvodno, u ime jednog od nakladnika, Alem ef. Crnkić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak, o značaju tiskanja ovakve kuharice istaknuo: „Kur’an časni potiče ljude da uvijek ponude neku novi vrijednost, a poslanik Muhammed nas odgaja da budemo produktivni i korisni društvenoj zajednici dajući najbolje što možemo od svojih potencijala i umijeća.

Vjerujem i siguran sam da su svi ti tekstovi časnog Kur’ana i riječi poslanika bili putokaz agilnim i ambicioznim ženama i djevojkama okupljenima oko Vijeća žena Medžlisa Islamske zajednice Sisak „Nahla“ da ponude jednu novu vrijednost, da budu produktivne i da mapiraju Grad Sisak o kojem će mnogi prvi puta čuti na Svjetskim halal kongresima, Forumima, a prvi primjerci halal kuharice otišli su u državu Kuvajt.“

Glavni imam Alem ef. Crnkić  predložio je da prva halal kuharica može poslužiti kao izvrstan priejdlog menija u budućem restoranu Islamskog kulturnog centra kojeg Siščani sa nestrpljenjem iščekuju te je naglasio kako je zanimljivo da je ovo prvo pisano djelo u pola stoljeća djelovanja Islamske zajednice u Sisku.

Članica „Nahle“ i jedna od urednica kuharice, prof. Zrinka Hafizović, govorila je o pionirskom pothvatu, od ideje do realizacije te zašto su se odlučile za ovakav projekt: „Jedan od glavnih razloga upuštanja u ovaj projekt bilo je podizanje svijesti o dobrobiti halal prehrane. Mi prijateljice primijetile smo da prilikom pričanja o receptima često spominjemo i dodatne pogodnosti koje je to naše kuhanje proizvelo. Vidimo koliko naše kuhanje, u koje unosimo mnogo pažnje i ljubavi, pridonosi toplini našeg doma, mirisnom ugođaju i zdravlju postignutom ukusnom i kvalitetnom hranom.“

Dodala i kako ovim prijedlozima jela, koja su ili same osmislile ili su ih obogatile svojim vlastitim idejama, žele inspirirati i ostale, te potaknuti njihovu kreativnost u postizanju novih kulinarskih uspjeha.

Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificranje halal kvalitete, ispred nakladnika i pokrovitelja cjelokupne prve halal kuharice čestitao je Vijeću žena MIZ Sisak „Nahla“ poručivši da je ovo respektabilan projekat koji promovira i grad Sisak te ga mapira na karti turističkih destinacija.

Svih osamdesetak objavljenih recepata, koje je prikupilo ili osmislilo dvadesetak članica Vijeća žena, temelji se na sirovinama s oznakom halal kvalitete, što jamči da su zdrave, dozvoljene i raznovrsne. Riječ je o tradicionalnoj, ali istovremeno i o suvremenoj kuhinji i prehrani. Dugonjić je najavio kako će se kuharica iz Siska promovirati ne samo u Hrvatskoj, već i inozemstvu, a napomenuo je kako su prvim primjercima knjige bili oduševljeni i Kuvajčani, koji su je već iskušali.

O vrijednosti izdanja prve halal kuharice govorili su chefovi i stručni recezenti iz susjedne BiH, Goran Raguž i Nihad Mameledžija.

Raguž je naglasio: „Pored toga što je u nju uložen ogroman rad, u njoj se rodila nova ideja o halal hrani u 21. stoljeću. Dakle, hrani koja je na neki način diktirana ne samo tradicijom, već i vjerskom dogmom. Međutim, živeći u moderna vremena, vrijeme i iskustvo će pokazivati na svakom tanjuru koliko smo bili dobri, pametni i da budemo pošteni i efikasni i da će budući restorani, ne samo halal kuhinje, koji će biti naslonjeni na znanje koje je ovdje uloženo, trebati stalni rad i stalne popravke.“

 “Kuharica će se spominjati na mnogim svjetskim halal kongresima, a njena dvojezičnost omogućit će svladavanje jezičnih barijera prilikom promocije i upotrebe. U njoj možete naći širok izbor: od predjela do glavnih jela, od juha i tjestenina do ukusnih slastica, od okusa Orijenta do okusa Mediterana”, dodao je chef Nihad Mameledžija.

Promociji prve halal kuharice prisustvovali su mnogi Siščani i Siščanke, ugostitelji, poduzetnici, ravnatelji osnovnih, srednjih škola i vrtića, a među njima sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja se na kraju prigodno obratila zaokruživši ovu gastro večer.

Čestitajući djevojkama i ženama Viježa žena MIZ Sisak, naglasila je kako je sisački Medžlis podigao visoko ljestvicu i nije slučano što se džamija gradi u mandatu Alem ef. Crnkića i Edina Safića kao što nije slučajno što je prva halal kuharica ugledala svjetlo dana u toku izgradnje džamije.

Za vrhunski dizajn, i prijelom, te fotografije zaslužan je fotograf Midhat Mulabdić o čijem strpljenju, posvećenosti, temeljitosti su svi imali samo riječ hvale.

Između govornika, promotora bile su krasne izvedbe učenika Glazbene škole Fran Lhotka  na instrumentima čime je ova gastro večer poprila i umjetničku dimenziju.

Moderatorica programa Nermina Hafizović, članica „Nahli“ zahvalila se na respekatbilnom odazivu, pozvaviši prisutne na degustaciju jela iz prve halal kuharice te su posjetitelji promocije mogli kušati mnogo jela čiji su recepti objavljeni u kuharici.

Izvori:

www.portal53.hr

www.hina.hr