Piše: NERMIN BOTONJIĆ

U dvorani hotela Panonija u petak, 04. listopada 2019. upriličeno jepredstavljanje monografije Islamska zajednica u Sisku 1967. – 2017. knjigu su predstavili akademik muftija dr. Aziz ef. Hasanović, prof. dr. Adnan Jahić, dr. Filip Škiljan, dr. Vlatka Dugački i Alem ef. Crnkić.

Na početku predsjednik IOM-a Sisak Edin Safić, poselamio je i pozdravio prisutne u ime domaćina te se zahvalio na dolasku.

Prvi koji je ponudio svoja razmišljanja o monografiji bio je jedan od njenih autora – dr. sc. Filip Škiljan koji se prisjetio kako se rodila ideja o pisanju monografije o Islamskoj zajednici u Sisku budući da ista nije postojala. Ukazao je na važnost zajednice muslimana u Sisku kroz njihov doprinos u razvoju Siska i cijele županije te da njihovo prisustvo pridonosi bogatstvu različitosti. Potom je mektebski zbor Mektebski slavuji MIZ Sisak proučio ilahiju u čast svim imamima koji su službovali u Sisku i koji su se za ovu priliku okupili na predstavljanju monografije.

Potom je dr. Vlatka Dugački, jedna od autorica monografije, rekla da je glavni cilj nastanka monografije bio da se otrgnu zaboravu sve činjenice povijesnog razvoja i djelovanja Zajednice. Ukratko je predstavila sve segmente rada i djelovanja Zajednice u Sisku kroz povijest te kako se ona razvijala kroz imamsko-muallimski rad, rad s džematlijama i infrastrukturne projekte, a kao krunu djelovanja Zajednice navela je izdavanje građevinske dozvole za gradnju Islamskog centra u Sisku. Istaknula je da je Islamska zajednica u Sisku uspjela kroz sve godine djelovanja izgraditi i sačuvati čast i ugled.

Alem ef. Crnkić je izrazio veliko oduševljenje zbog okončanog projekta. Kao razlog, odnosno motivaciju, za pokretanje inicijative, naveo je želju da prođe kroz sve ono što su njegovi prethodnici doživjeli i proživjeli u naporu da izgrade zajednicu u Sisku, a što je zabilježeno i očuvano u arhivskoj građi. Monografija je ogledalo, reprezent, građevina koja se još gradi – istaknuo je Alem ef. Prisjetio se merhuma i svih zaslužnih za razvoj Zajednice i zato je monografija dug prema njima da se zabilježe i oni i njihova djela kako bi oni koji dolaze mogli raspoznati njihovu stazu kojom su hodili. Posebno je nabrojao sve prethodnike, ukupno pet imama koji su službovali u Sisku uz zahvalu Fuad ef. Karagi koji je bio i njegov muallim. Ukazao je i da je želja bila da se kroz monografiju pokaže i angažman zajednice u društvu. Zahvalio se svima koji su dali doprinos,  recenzentima muftiji akademiku Aziz ef. Hasanoviću i prof. dr. Adnanu Jahiću, a posebno gradonačelnici Grada Siska gđi Kristini Ikić Baniček koja je podržala izdavanje knjige.

Prof. dr. Adnan Jahić je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo predstaviti knjigu koju vidi kao potvrdu institucionalnog sazrijevanja muslimana na sisačkom području. Istu su pisali ljudi koji imaju i znanja i kompetencije da obrađuju ovakvu vrstu arhivske građe. Smatra da će knjiga dobro doći svima koji će se baviti novijom poviješću muslimana na ovom području, ali i poviješću islama i muslimana u doba socijalizma. Osvrnuo se na neke zanimljivosti poput nemogućnosti sklapanja braka pred imamom u mjestu boravka u određenom razdoblju ukazujući na važnost institucionalnog ustroja zajednice radi njenog razvoja. Iz monografije se može jasno vidjeti prelazak iz individualnog u kolektivni plan razvoja. 

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović je kazao da je u monografiji uspio naći odgovor na mnogq pitanja. Istaknuo je kvalitetu urađenog djela, koja predstavlja obrise vizije razvoja, sliku njena nastanka i razvoja, iskušenja i izazove s kojima su se suočavali. Ukazao je na velike iskorake i promjene koje su urodile vidljivim poboljšanjem pozicije, od ugnjetavanja i progona do iskrene podrške koju je pružila i pruža gradonačelnica. Monografija je i slika o životu zajedno i kroz obranu svoga grada u ratu tako i u njegovu razvoju u miru što je jasno naglašeno u monografiji. Također, jasno se vidi da u Sisku imamo organiziranu zajednicu s inovativnim idejama koja može biti primjerom unatoč lošim uvjetima u kojima djeluje po pitanju infrastrukture. Pedestogodišnji razvoj je okrunjen početkom izgradnje Islamskog centra u Sisku. Izrazio je zadovoljstvo što je promociji prisustvovao i voditelj Ureda TIKA-e g. Hasim Koc koja sponzorira izgradnju centra. Na kraju je istaknuo da je ogromno zadovoljstvo vidjeti potomke onih koji su dali svoj doprinos u razvoju zajefnice i da je ponosan na njih te je sve pozvao da nastave tim putem. Kazao je i da je knjiga sa svim svojim izvorima, dokumentima, koje su skupljali imami koji su radili u Sisku sve ove godine od Fuad ef. Karage nadalje te je svima uputio čestitke i zahvale za sponzorstvo gradovima Sisak i Cazin.

Na kraju su svim prethodnim imamima: Davud ef. Kojiću, Arif ef. Bajriću, Ishaku ef. Aleševiću i Fuad ef. Karagi uručene plakete zahvalnosti za doprinos u radu i razvoju Zajednice u Sisku.

Prisutnima se obratila na kraju gradonačelnica gđa Kristina Ikić Baniček koja se zahvalila na velikom odzivu, na velikom doprinosu razvoja i obrane Siska u Domovinskom ratu te ne sumnja da će iduće predstavljanje biti u Capraškoj ulici b.b. (Islamskom centru Sisak). U ime gradonačelnika Cazina prisutne je pozdravio i poselamio savjetnik gradonačelnika i njegov izaslanik Hamdija Ljubijankić. Na kraju su domaćini uručili prve primjerke monografije, pored imama koji su službovali u Sisku, primjerci monografije uručeni su gradonačelnici grada Siska, gradu Cazinu koji je primio Hamdija Ljubijankić, gradu Bos.Krupa koju je primila Elvira Mehić, predsj.Općinske skupštine grada Bos.Krupa te Sisačkoj biskupiji kuju je primio izaslanik biskupa, generalni vikar Marko Cvitkušić i sisačkoj parohiji koju je primio paroh Veselin Ristić

Prisutni na promociji

Zbor Mektepski slavuji
Sisački imami
(s lijeva: Arif ef. Bajrić, Ishak ef. Alešević, Fuad ef. Karaga i Alem ef. Crnkić)