I ove godine Sisak se pridružio mnogobrojnim gradovima diljem svijeta u obilježavanju Dana bijelih traka kao bolni podsjetnik na počinjeni genocid u Prijedoru i sistematsku i ciljanu segregaciju nesrpskog stanovništva kroz bijele trake i bijele čaršafe na koje su 31.maja/svibnja 1992. pozvani stanovnici nesrpske nacionalnosti da ih nose odnosno pokažu na prozorima svojih kuća.

Pored brojnih siščana, mimohodu su se pridružili pročelnik grada Siska za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo g.Goran Grgurač, pročelnica Silvija Mužek i kapelan policije don Ivo Borić

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska je i ove godine pozvalo građane grada Siska da odazivom na mimohod centrom grada Siska i vezivanjem bijele trake oko ruke pokažu minimum pažnje, pijeteta prema svim ubijenima u Prijedoru, a njih je 3.176 stanovnika prijedorskog kraja, od čega je 258 žena i 102 djece.

Upravo je te podatke spomenuo predsjednik VBNM GS Edin Safić poručivši kako na ovaj način još jednom podižemo svoj glas protiv genocida, istrjebljenja i sistematskog obilježavanja ljudi, a što se dogodilo u Prijedoru 1992. godine kao repriza istog čina od strane nacista iz 1939. godine prema židovskom narodu.

Glavni imam Alem ef. Crnkić poručio je kako su mjesec maj, juni i juli najbolniji i najtragičniji mjeseci u nacionalnom kalendaru u novijoj povijesti i da se u tim mjesecima sjećamo i suosjećamo sa svima onima koji su ostali bez svojih najmilijih.

Istaknuo je kako dodatnu bol u srcu i duši pričinjava činjenica da i nakon 29 godina od počinjenog genocida u Prijedoru, opštinske vlasti grada Prijedora ne dozvoljavaju da se podigne memorijalno spomen obilježje za 102 ubijene djece sa imenom i prezimenom, a jedno od njih je bilo novorođenče od 2 mjeseca.

Na kraju ovog komemorativnog skupa, dvoje mladih, Nermina Hafizović i Jasmin Vakufac spustili su se do rijeke Kupe gdje su položili vijenac za sve ubijene prijedorskog kraja.