U Islamskom centru Rijeka u subotu, 13.05.2023.održan je Peti festival Islamske vjeronauke, koji okuplja najbolje polaznike, te muallime Islamske vjeronauke i mektepske pouke iz šesnaest medžlisa i džemata sa područja Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Prethodno, prije početka Festivala islamske vjeronauke, održan je finalni dan 1. međunarodnog natjecanja u hifzu časnog Kur’ana.

Nakon proglašena pobjednika, nakon podne-namaza upriličena je velika mevludska svečanost koju su izveli hafizi predvođeni, kurra hafizom Aziz-ef. Alilijem, a istoj su prisustvovali i sudjelovali glavni imam iz Hrvatske.

Ovom prilikom dodjeljene su i nagrade najboljim polaznicima Islamske vjeronauke koji su osvojili najbolja mjesta na državnom takmičenju.

Petom festivalu islamske vjeronauke odazvali su učenici viših razreda MIZ Sisak, njih ukupno 25 sa mualimskim kolektivom MIZ Sisak.

Među njima su bili i pobjednici u kategoriji 8. razreda iz MIZ Sisak kojima su uručena priznanja i nagrade.

U kategoriji 8. razreda:

1. mjesto – Zahida Mohammad (Sisak) – mentorica muallima Amila Škorić,

2. mjesto – Emin Škorić (Sisak) – mentorica muallima Amila Škorić,

Predavanje i radionicu za mlade održao je hafiz Nedim Botić, nakon čega je uslijedilo druženje za preko 250 najboljih polaznika Islamske vjeronauke i mektepske pouke.