Na poziv ravnateljice Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji na svečanost povodom 4. obljetnice ove institucije odazvao se glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić koji je već posjetio Dom i razgovarao sa nekoliko korisnika Doma koji su islamske vjeroispovijesti.

Piše: SLAĐANA MARKOVIĆ

PETRINJA – Štićenici i djelatnici Doma za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja zajedno sa svojim gostima obilježili su četvrtu obljetnicu djelovanja ovog Doma kao samostalne ustanove.

„Ovo je četvrti rođendan Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji otkako se odvojio od sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ i osamostalio. Imamo 96 štićenika kojima pružamo usluge trajne skrbi, usluge socijalnog tipa koje naravno obuhvaćaju i jedan dio zdravstvenih usluga. Ovaj Dom je u zadnjih par godina doživio jedan veliki preokret. Dosta se napravilo, dosta se uredilo, dosta su se poboljšali uvjeti života i nivo same usluge. Za naše korisnike skrbimo 24 sata dnevno. O njima brine šest medicinskih sestara, osam njegovatelja, ekipa stručnih ljudi – fizioterapeut, radni terapeut, rehabilitator, socijalni radnik. To je jedna ekipa koja se zaista trudi našim štićenicima osigurati i određenu rekreaciju i organizaciju vremena kao nadgradnju onoga što im se pruža svakodnevno kroz osnovnu zdravstvenu skrb, njegu, higijenu, prehranu. Sve ono što jedna ovakva ustanova treba imati, ovaj Dom zaista ima“, rekla je Jadranka Bertović, ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji.

Rad ustanove financijski pomaže Sisačko-moslavačka županija koja je i njezin osnivač, napominje Bertović.

„Dom se financira na način da je svih 96 kreveta u mreži našeg resornog Ministarstva, ali iznos koji dobivamo po smještaju je na granici ekonomske cijene koja je potrebna da bi se pružila kvalitetna usluga. Županija koja je naš osnivač i vlasnik ove zgrade stoga sufinancira, odnosno osigurava još jedan dio financijskih sredstava i povećava onaj iznos koji nam je potreban za dobro funkcioniranje i kvalitetnu uslugu koju onda možemo pružiti svakom našem korisniku“.

Na tragu što bolje brige o korisnicima uspjeli su nedavno riješiti i problem liječnika. Naime, ambulantu su imali u Jabukovcu što im je bilo daleko. U suradnji s Domom zdravlja Petrinja sklopili su ugovor s liječnicom Ines Tkalčević koja sada liječi i brine o svim njihovim korisnicima.

Iako štićenika imaju i iz drugih krajeva Hrvatske, prioritet prilikom smještaja imaju korisnici s područja naše županije. Ravnateljica Bertović kaže kako ne planiraju proširenje ustanove kao trajnog smještajnog kapaciteta, jer to nije u duhu deinstitucionalizacije kojoj se teži u Hrvatskoj i u Europi.

Štićenicima i djelatnicima, obljetnicu njihove ustanove čestitao je danas i župan Ivo Žinić.

„Otkako je pod upravljanjem Županije ova ustanova jako dobro funkcionira. Čestitam ravnateljici i svim djelatnicima što vode brigu da štićenici imaju kvalitetnu skrb i sve ono što je potrebno da u svojim teškoćama mogu lakše živjeti. Moram naglasiti da su u zadnje dvije godine napravljena određena ulaganja u ovu ustanovu kroz određene projekte. Napravljeno je puno toga da smještaj bude još kvalitetniji. Svakako moram naglasiti i da 96 korisnika ove ustanove ima i participirano plaćanje od strane Županije – godišnje oko 720 tisuća kuna Županija iz svog proračuna daje razliku u onome što Ministarstvo nadoknađuje. Dakle, svih ovih 96 pacijenata i kreveta je uključeno u mrežu socijalnih ustanova i s te strane moram zahvaliti i Ministarstvu koje doista skrbi o njima. Mi ćemo i dalje voditi brigu da taj smještaj bude još kvalitetniji, da unaprijedimo određene stvari. S onim što je ravnateljica dosad učinila i što kani dalje činiti, vjerujem da ćemo si olakšati i samo poslovanje što se tiče prehrane i nekih drugih usluga poput pranja veša. Ima puno mogućnosti da napravimo još jedan kvalitetniji iskorak“, rekao je župan.

Žinić je djelatnicima još jednom zahvalio na trudu i zaželio im puno uspjeha u daljnjem radu, a korisnicima da imaju što manje problema te da se što ugodnije osjećaju u Domu.

Na proslavi njihove obljetnice, korisnicima i djelatnicima Doma pridružili su se i njihovi prijatelji koji ih redovito posjećuju – predstavnici vjerskih zajednica i volonteri Udruge IKS.

Prigodnim programom razveselili su ih učenici Prve osnovne škole Petrinja i Srednje škole Petrinja. Najveći aplauz zaslužili su ipak sami korisnici, članovi literarne sekcije i zbora koji su čitali odabrane stihove, a na kraju zajedno otpjevali pjesmu „Nek’ živi ljubav“.