U konresnoj dvorani Islamskog kulturnog centra Sisak večeras je promovirana knjiga “Imami Srebrenice 1992-1995.” autora Alija-ef. Jusića.

O knjizi su govorili autor te predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović. Promociju je moderirao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak Alem-ef. Crnkić.

U uvodnom obraćanju efendija Crnkić je ukazao na značaj obaveze pamćenja događaja koji su se dogodili u julu 1995. godine u Srebrenici i okolini, a koji su na kraju rezultirali genocidom.

Autor knjige zahvalio je na prilici da govori o jednoj skupini ljudi koji su bili i ostali uz svoj narod u najteža vremena – a to su imami u Srebrenici.

Naglasio je da se s jednakim intenzitetom moramo sjećati ubijenih u Prijedoru i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, kao što je to slučaj i sa Srebrenicom.

Knjiga govori o vjerskoj strukturi i organizaciji vjerskog života te imena 54 imama koji su u razdoblju 1992-1995. službovali u Srebrenici. Od 26 ubijenih, 22 su identificirana, četiri još uvijek nisu, a svi su ubijeni vezanih ruku na leđima. Knjiga sadrži biografije imama, a autor je kazao da su mu i dan-danas “svježe slike drage braće” – njegovih kolega kojih više nema, a s kojima je imao izvanrednu saradnju i kojih se rado sjeća.

Istaknuo je da je na naslovnoj stranici knjige rahmetli Taib-ef. Hafizović, koji je na njega ostavio ogromnu impresiju i pomogao mu svojim savjetima i podrškom nakon što je otišao u penziju, a Alija-ef. Jusić ga je naslijedio na mjestu imama u Potočarima.

Muftija Hasanović je naglasio da efendija Jusić ima “puni kapacitet u moralnom, intelektualnom i svakom drugom smislu, kao živi svjedok događaja koje je preživio, pisati o temi imama u Srebrenici u ratnom razdoblju”.

(preporod.info)