Tri godine od preseljenja na ahiret Fuad-ef. Karage, dugogodišnjeg sisačkog glavnog imama, idejnog začetnika izgradnje džamije u Sisku navršava se danas 27.12.2023. godine.

Kako vrijeme odmiče, sjećanje na ljudsku, imamsku ličnost rahm. Fuad-ef. Karage kod njegovih saradnika u džematu i Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Sisak ne blijedi, već naprotiv postaje intenzivnije i jasnije.

– Pune tri godine smo kao džemat uskraćeni za njegove savjete i preporuke, kao i ovodunjalučko prisustvo koje nam je ulijevalo snažan osjećaj ljudske staloženosti, mirnoće i stabilnosti njegovog karaktera ali i karizme zbog koje smo upijali svaku njegovu riječ, savjet, pouku i poruku – kaže njegov nekadašnji učenik a danas glavni imam MIZ Sisak, Alem-ef. Crnkić.

Dodaje da je bio i ostao “dosljedan onome što govori u odnosu na ono što i kako živi, a govorio je sažeto i koncizno, ali mudro, i za pametnoga dosta”.

– Često razmišljam zbog čega mi ovaj čovjek toliko nedostaje. Da li je zbog toga što sam u prvim „imamskim godinama“ u njemu imao odličnog mentora, a kasnije i čvrstog oslonca i iskrenog prijatelja pa sam se osjećao mnogo spokojnije i sigurnije uz njegovo prisustvo i mogućnost konsultacija kad sam bio u dilemi oko neke stvari, ili je to zbog onog respekta prema autoritetu efendije koji me je podučio, i na neki način usmjerio prema imamskoj misiji, teško mi je razlučiti ali skoro ne prođe dan da mi ne naumpadne – govori Crnkić.