Svjetski dan hidžaba obilježava se od 2013. godine na inicijativu studentice Nazme Khan u New Yorku koja je željela na taj način pokrenuti aktivnu kampanju kojom bi senzibilizirala sve one koji koji imaju određene predrasude, stereotipe prema hidžabu kao stilu i načinu odjevanja žene muslimanke.

Sisak je prvi grad u Hrvatskoj pa i šire koji je počeo sa obilježavanjem Svjetskog dana hidžaba, samo godinu dana kasnije 2014. godine na inicijativu Azre Mulabdić i Daše Poredoš Lavor.

Ovo je šesta godina obilježavanja Svjetskog dana hidžaba i nosioc ove aktivnosti je posljednjih godina Vijeće žena MIZ Sisak “Nahla” koje je ove godine u suradnji sa Narodnom knjižnicom i čitaonicom Vlado Gotovac Sisak pozvala gošću Fikretu Karić, mladu knjiženicu i spisateljicu duhovne poezije u petak, 01. veljače/februara 2019. da održi predavanje i promovira svoju šestu knjigu znakovitog naslova “Na krilima sabura”.

Nakon uvodne dobrodošlice Martine Maksimkov, voditeljice Odjela knjižnice bošnjačke nacionalne manjine i pozdravnog obraćanja i recitiranja pjesme “Zašto hidžab” Azre Mulabdić, ispred Vijeća žena MIZ Sisak “Nahla” uslijedila je zanimljiva, impresivna i dojmljiva književna večer ili kazivanje Fikrete Karić koja je svoju životnu priču, sudbinu povezala i sa svojim osebujnim spisateljskim opusom koji je prožet duhovnošću, pozitivnim i univerzalnim vrijednostima i energijom koja isijava na sve prisutne.

Iako boluje od cerebralne paralize, Fikreta po svome govoru, pojavom, komunikacijom i ponašanjem daje dojam sretne, stabilne i iznimno zadovoljne osoba koja između ostalog poručuje “kako joj je Gospodar ispunio sve njezine dove ili životne želje” na način koji je za nju bio najbolji.

Zato nikad nemojte odustajati od svojih želja, nikad nemojte prestati biti ustrajni u vašim dovama jer one će se ispuniti na neki način ili u nekom sasvim drugačijem i neočekivanom obliku, poručila je Fikreta.

Fikreta motivira, nadahnjuje, potiče i podiže svaku trunku želje kod osobe koja misli da nešto ne može pa poručuje: “Moraš sam sebi reći: “Ja to mogu, hoću, moram, i uz Allahovu pomoć ću uspjeti!”

Fikreta je ustvari primjer osobe koja nam s pravom može držati lekciju ili predavanje o saburu (strpljivosti) kroz prizmu njezine životne priče, ali ona ne želi kod svoje publike izazvati sažaljenje, emocije, čak naprotiv, to i ne voli, da plaču na njezinim promocijama, ona samo želi dati vrlo jasne, jednostavne i učinkovite recepte, smjernice za sretan život ispunjen zadovoljstvom i konstantnim razmišljanjem o svim blagodatima s kojima nas je Gospodar počastio.

S tim u vezi, osnovu njezine knjige sačinjava 99 prijedloga za bolji život, pretežito savjeta i ideja koji usmjeravaju našu pažnju ka istinskim ljepotama života i vrijednostima koje čine naše postojanje ljepšim.

Njezino kazivanje, predavanje je bilo spoj motivacijskih poruka prožeto duhovnom dimenzijom ali i sa jasnom porukom da nikad ne budemo nezahvalni, nezadovoljni s bilo čime u našem životu jer život kakav god bio dar je Svevišnjeg.

Fikreta nas je te večeri na najbolji mogući način podučila zahvalnosti, ustrajnosti, ljubavi, skromnosti ali nas je istovremeno postidjela pred našom savjesti i svim unutarnjim previranjima koja su usmjerena prema razmišljanju što nam nedostaje ili fali u životu.

Hvala ti Fikreta na divnoj večeri, na još divnijim porukama i želimo ti svako dobro, mnogo ustrajnosti na tome da druge činiš sretnim, zadovoljnim i ustrajnim.

Nakon održane promocije, uslijedilo je u nastavku druženje prisutnih sa gošćom.