Ulazak u bračnu zajednicu posebno kroz sklapanje šerijatskog vjenčanja je radostan događaj ne samo za mladence, njihove roditelje, rodbinu, prijatelje već i za svaki džemat, a posebno za naš džemat gdje su šerijatska vjenčanja nažalost još uvijek više iznimka nego pravilo te s posebnom radošću ih priželjkujemo i podjednako dijelimo radost zbog toga.

Još kada se, po Božijoj odredbi, dogodi da su sadašnji mladenci svoju vezu ili ašikovanje učvršćivali kroz omladinska sijela, druženja u sklopu OKM-a, radost je tim veća ali i poruka snažnija da su to najodabranija i najbolja mjesta gdje se sklapaju prijateljstva ali i temelje budući brakovi.

Photo by @benedettolee

Nismo mogli poželjeti ljepši događaj u mubarek-odabranim danima, prvih deset dana mjeseca Zul-hidždžeta koji se po hadisu Allahovog poslanika definiraju kao najbolji dani u godini za činjenje dobrih djela kao i djelo s kojim zaokružujemo tekuću hidžretsku 1441. godinu.

Poštujući epidemiološke mjere uz prisustvo roditelja, bliske rodbine i svjedoka, nakon ikindije-namaza u petak, 24.srpnja/jula 2020. upriličeno je šerijatsko vjenčanje, a prije samog čina sklapanja šerijatskog vjenčanja glavni imam Alem ef. Crnkić je prigodno posavjetovao mladence poručujući im da je temelj stabilnosti i napretka njihovog braka u održavanju temelja i propisa islama u njihovom domu, ali i u međusobnim odnosima koji pored ljubavi moraju biti prožeti međusobnim razumijevanjem, prihvaćanjem jedno drugoga, strpljenjem, poštivanjem te kompromisom koji je najbolji način riješavanja svih međusobnih nesporazuma.

Photo by @benedettolee

U braku ne smije se dogođati ono što se nažalost često dešava kod pojeidnih brakova da se jedno smatra superiornijim u odnosu na drugoga bračnoga druga što prelazi u najomraženiju osobinu oholosti.

Alem ef. je posebno naglasio da kvaliteti braka svakako doprinosi međusobno poštivanje i ukazivanje dobročinstva roditeljima bez davanja prednosti jednima u odnosu na druge, jer kroz pravedan, iskren odnos i dobročinstvo prema roditelja snažimo naš brak ali i omogućujemo pretpostavke za našu djecu koja će nam ukazati dobročinstvo kao što smo mi prema našim roditeljima.

Photo by @benedettolee

Nakon učenja dove i čestitajući mladencima, njihovim roditeljima, glavni imam je na kraju izrazio želju da će doprinositi i džematu kao mladi bračni par.