U četvrtak, 06. rujna 2018. na Odjelu za pulmologiju, dugotrajno liječenje i palijativnu skrb OB dr. Ivo Pedišić u Petrinji upriličen je radni sastanak članova Uprave OB dr.Ivo Pedišić sa predstavnicima vjerskih zajednica.

Ispred Uprave OB sastanku su prisustvovali ravnatelj mr.sc. Tomislav Dujmenović, dr.med. , Marin Repustić, univ.mag.admin.sanit., Gordana Stjepanović, dr.med dok su ispred vjerskih zajednica prisustvovali sestra Smilja Čirko (Sisačka biskupija), vlč. Saša Jozić (Sisačka biskupija), glavni imam Alem ef. Crnkić (Islamska zajednica) i paroh Saša Umičević (Srpska pravoslavna crkva)

Ravnatelj Opće bolnice Sisak mr. Dujmenović, u uvodnom je dijelu sastanka pozdravio prisutne zahvalivši se na odazivu te je obrazložio razlog sastanaka, a to je povezivanje Odjela za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb s predstavnicima vjerskih zajednica i uključivanje predstavnika vjerskih zajednica u skrb s palijativnim pacijentima i pacijentima na kraju života. Također je objasnio do sada poduzete aktivnosti vezano za uređenje Odjela za palijativnu skrb koje se u prvom redu odnose na humanizaciju prostora. Nadalje, rečeno  je kako u postupku palijativne skrbi nužno  sudjeluju duhovnici kako na zahtjev pacijenata,  tako i na zahtjev obitelji, (iskustva preuzeta od zemalja i bolničkih ustanova s razvijenim sustavom palijative),  pružajući potporu u dijelu  zadovoljavanja vjerskih potreba – vjerski obredi, sakramenti itd. Svi prisutni predstvanici vjerskih zajednica pozdravili su inicijativu Uprave Opće bolnice o uključivanju u potporu palijativnim pacijentima i pacijentima na kraju života, stavljajući se na raspolaganje, također su se  izjasnilili  o mogućnosti održavanja vjerskih obreda u prostorijama odjela.

Prestavnicima  vjerskih zajednica objašnjeno je da medicinske sestre u svojoj sestrinskoj dokumentaciji obavezno uzimaju podatke o vjerskim potrebama bolesnika, te da je taj podatak dostupan u svakom trenutku. O potrebama bolesnika predstavnike vjerskih zajednica obavještavat će medicinske sestre s Odjela, sami bolesnici ili obitelj pacijenta.

Također predloženo je da sve vjerske zajednice upute dokument (u obliku obavijesti) o inicijativi sudjelovanja u postupku palijativne skrbi, te da će se te obavijesti izvjesiti na dostupna mjesta unutar Odjela.

                                                                                                                        POMOĆNIK RAVNATELJA

                                                                                                                               ZA KVALITETU

                                                                                                          Marin Repustić, univ.mag.admin.sanit. v.r.