Reisul-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je posjetila delegacija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, predvođena predsjednikom Mešihata muftijom zagrebačkim akademikom Aziz-ef. Hasanovićem, a koju su činili predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, glavni imami i direktori ustanova.

Povod posjete bio je otvaranje Upravne zgrade Rijaseta na Kovačima, kao i informiranje reisul-uleme o aktivnostima koje se provode u okviru Islamske zajednice u Hrvatskoj.

– Razmijenili smo informacije o stanju Zajednice u Hrvatskoj. U ovoj godini smo imali tri velika projekta u Hrvatskoj, otvoren je Islamski centar u Sisku, položen je kamen temeljac za islamski centar u Osijeku te je kupljeno zemljište za islamski centar u Puli, sve to govori da je Zajednica u Hrvatskoj živa, aktivna, da radi. Naša najveća briga su ljudi. Oni se angažiraju kroz projekte, a projekti drže ljude na okupu i to je jako važno. Mislim da Zajednica u Hrvatskoj uživa dobar status i sretan sam kad vidim da naša Zajednica funkcionira na najbolji način – kazao je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Muftija Hasanović je izjavio kako su željeli podijeliti radost i zadovoljstvo što je Islamska zajednica dobila impozantan objekat u matici IZ u Sarajevu, te čestitati reisul-ulemi na velikom poduhvatu, koji je značajan ne samo za muslimane u Sarajevu, nego muslimane širom svijeta koji su naslonjeni na IZ.

– Željeli smo dati punu podršku radu i nastojanjima koja ulaže reisul-ulema na jačanju svih dijelova naše Zajednice, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u domovinskim zemljama i dijaspori, jer je to jedina snaga koja trenutno povezuje Bošnjake muslimane diljem svijeta. U tom kontekstu smo sretni što je reisul-ulema odvojio vrijeme i proveo ga s nama, te posavjetovao imame kako da budu bliži čovjeku, kako da što više vremena dijele sa svojim džematlijama, a kako bi polučili što bolje rezultat. Zahvalio sam se i na doprinosu Radija BIR i televizije BIR, jer su napravili velike iskorake na promociji Islamske zajednice u Hrvatskoj. Dali smo punu podršku radu medija Islamske zajednice, kako bismo mogli biti što prisutniji na medijskoj pozornici, jer je to vrlo važno. Ove godine je i sto godina od muftijstva u Hrvatskoj, što je još jedan povod naše posjete. Sve to smo htjeli podijeliti s reisul-ulemom – kazao je muftija.  

Članovi delegacije su, nakon susreta s reisul-ulemom, obišli mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i proučili Fatihu.

(Preporod.info)