Prvu džumu-namaz u novoj džamiji i Islamskom centru u Sisku imamio je i prvu hutbu održao predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, muftija dr.Aziz-ef. Hasanović koji je govorio o bereketu koji dolazi sa džumom i koji dolazi sa džamijom ali i o ciljevima odnosno dovama koje su zazivali predani Božji robovi.

 „Barekellahu fikum“ je jedan od prvih vjerničkih težnji, ciljeva i dova jer bereketa nam fali na svim razinama i u svemu, u vremenu, obitelji, imetku, zadovoljstvu.

Imamo svega ali nemamo bereketa, zato je važno da zazivamo Božji bereket-blagoslov u svemu, poručio je muftija Hasanović.

Drugo je „Ahsenellahu alejkum“ neka Allah, dž.š. vas uljepša, a tu se misli na duhovnu profinjenost, duhovnu ljepotu koja se nigdje ne može naći i postići nego u džamiji, kao u ibadetima koji se obavljaju zajednički.

„Tajibellahu enfasekum“-da Allah dž.š. upotpuni vaše duše imanom i vjerom u Allaha, dž.š., da Allah dž.š. kroz ovu džamiju i sve namaze koje ćete obavljati u ovoj džamiji upotpuni vaš iman, poručio je muftija Hasanović.

„Ve Radijallahu anna ve ankum“-da Allah bude zadovoljan s vama i s nama je poseban vjenrički cilj i dova jer bez Allahovog zadovoljstva i sve je ništa.

Sve smo radili samo s jednim ciljem-da Allah bude zadovoljan s nama.

Ako Allahovo dž.š. ime ne bude iznad i ispred svega, onda nam je sve bespotrebno.

Naš cilj je da postignemo Allahovo zadovoljstvo i Njegovu nagradu, naglasio je muftija u prvoj hutbi u Islamskom centru u Sisku.

Na kraju je muftija naglasio da su sisačke džematlije prešle
iz malog prostora u veliki prostor koji iziskuje i mnogo više vremena,
posevećenosti, nakon izgradnje je sada faza održavanja, istakao je muftija
Hasanović poručujući kako ova džamija treba da koristi u profiliranju naše
duhovnosti, svakim dolaskom naša duša treba da osjeti stepen blizine sa
Gospodarom.