Sedmodnevna vjerska manifestacija povodom mjeseca Rebiul-evvela “Ja volim Pejgambera” ovih dana održava se u MIZ Karlovac koji se sastoji od tri džemata: Karlovac, Maljevac i Bogovolja.

Riječ je o najraznovrsnijem i najbogatijem programu aktivnosti u čast poslanika Muhammeda a.s. na razini Islamske zajednice u Hrvatskoj, a sastoji se od od prikazivanja filma, promocije prve halal kuharice, zikra, predavanja i druženja za žene, izbora najboljih učeničkih radova, edukacije pa sve do tradicionalnih mevluda.

Objavljen je i javni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola za likovne i literarne radove na temu ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s., a namjera organizatora je tiskanje knjige u obliku slikovnice i pismoslovnice na temu „Ja volim Pejgambera“. 

Četvrti dan manifestacije “Ja volim Pejgambera” na poziv MIZ Karlovac, u džematu Maljevac nakon jacije-namaza gostovale su članice Vijeća žena MIz Sisak “Nahla” s ciljem promocije prve halal kuharice “Iz Nahline halal kuhinje”.

Gost-predavač bio je i glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić koji je govorio o nekim aspektima Poslanikove ličnosti s posebnim osvrtom na Poslanikov odnos prema djeci jer je te večeri bilo prisutno mnogo dječice u maljevačkom mesdžidu.

Alem ef. je poručio, između ostalog da razinu naše ljubavi prema Poslaniku pokazujemo i kroz razinu naše spremnosti da se suočimo sa svim našim slabostima i negativnostima.

Potom je Alem ef. prezentirao radove na izgradnji Islamskog kulturnog centra u Sisku, a tome je prethodila projekcija kratkog video-klipa koji prikazuje snimke dronom stanja na gradilištu ali i poziva sve plemenite ljude da se uključe u trajno dobro djelo.

O samom nastajanju halal kuharice i izazovima s kojima su se suočavali u pripremanju halal kuharice govorila je m.Ilvana Crnkić koja je poručila da uspjeh dolazi prema jačini i iskrenosti našeg nijjeta, u što su se osvjedočile po razmjerima koje je poprimila prva halal kuharica čiji je prvi tiraž ili izdanje rasprodano.

Nakon izlaganja, uručena je prigodan da ispred Vijeća žena MIZ Sisak “Nahla” Muallimskom kolektivu MIZ Karlovac, a dar je uručila m. azra Mulabdić kolegici m.Nejli Muhić.

Glavni imam MIZ Karlovac u svojstvu domaćina i moderatora pozvao je prisutne da se ugrade u trajno dobro djelo kroz podršku izgradnje džamije u Sisku na način kupovine prve halal kuharice te je poručio da nas mjesec rebiul-evvel podstiče da budemo od koristi i drugima.

Prisutne je poselamio i izaslanik gradonačelnika grada Cazina Jusuf Bajrektarević koji je uručio svoju knjigu kao poklon domaćinima i gostima.

Lijepo i ugodno druženje nastavljeno je nakon predavanja i prezentacije u društvu domaćina, a podrška je bila izrazito vrijedna i respektabilna kroz kupovinu prve halal kuharice.