U nedjelju, 24.jula 2016. Suhača je bila u posebnom ozračju i ambijentu. Taj dan Suhača je bila u znaku promocije i afirmacije islamskih vrijednosti koje su izražene kroz Božiju riječ Kur’ana i ilahije i kaside kao izraz islamske umjetnosti kroz koju se veliča, slavi i hvali Uzvišeni te iskazuje ljubav i emocije prema Božijem poslaniku.

Za takav ambijent zaslužan je Samir ef. Ahmić, imam džem’ata Suhača zajedno sa suradnicima, aktivistima, članovima džem’atskog odbora.

U nedjelju, 24.jula 2016. održane su Hatme za 6-oro vrijednih polaznika mektebske nastave prije podne-namaza čime su krunisani u nove mlade učače Kur’ana koji će svoj život oplemeniti i trasirati kroz vrijednost poznavanja učenja Kur’ana.

Međutim, taj dan se nije završio samo sa takvim “mubarek” događajem iako su Hatme jedan od najljepših i najvažnijih događaja u životu svakog džem’ata.

Samir ef. Ahmić, koji već šest godina “imamski” boravi i djeluje u džem’atu Suhača, u večernjim satima priredio je krunu svog višemjesečnog rada kroz promociju prvijenca, albuma ilahija i kasida, znakovitog naziva “Elhamdulillah”.

Želio je da prva promocija bude održana baš u džem’atu Suhača tog lijepog 24.julskog dana čime je odaslao nekoliko simboličnih poruka, a neke od njih je istakao i glavni imam Alem ef. Crnkić koji se mahsuz odazvao na ovu prigodu te se prigodno obratio prisutnima, između ostalog, poručivši da danas u Suhači svjedočimo ljepoti  i snazi islama.

Koja je to veća ljepota islama od Kur’ana koji je najbolji životni putkaz i vodič za život svakom vjerniku i koja je veća snaga islama od mladosti koju podučavamo da kroz život i životne izazove kroče sa poznavanjem Kur’ana koji im može biti najbolji životni oslonac, podrška i radost, poručio je Alem ef. Crnkić.

Posebno je izrazio zadovoljstvo kada je primio poziv na promociju prvijenca, albuma ilahija i kasida Samir ef. Ahmića, kazao je Alem ef. Crnkić kazavši kako je ovim plemenitim djelom Samir ef. želio promovirati islamske vrijednosti kroz ilahije i kaside te ponuditi našoj omladini, posebno koja dolazi iz Dijaspore da u svojim automobilima slušaju ono što oplemenuje njihovu dušu, srce i razum, a ne da truju svoj razum sa šund folk muzikom.

Ovo nije samo promocija imama džem’ata Suhača, ovo je promocija džem’ata Suhača, Bos.Novog i poruke da pored svega što se desilo, islam živi u srcima stanovnika ovog kraja i da se promiču poruke mira, tolerancije i suživota istkane kroz prelijepe ilahije i kaside vašeg imama, završio je Alem ef. Crnkić, pozvavši javno svoga kolegu da promociju održe i u Sisku gdje živi veliki broj ljudi iz Suhače, Blagaja, Hozića, Agića, Urija koji se trude konstruktivno i afirmativno djelovati.

Na promociji albuma, sudjelovali su hor džem’ata Suhača i kao gosti hor džem’ata Krivaja, MIZ Cazin, imam džem’ata Blagaj Emir ef. Nuhić te gostujuće folklorno društvo BZK Preporod iz Bihaća.

Prisutne su prigodno poselamili, čestitavši na uspjehu, glavni imam MIZ Bos.Novi Saudin ef.Hlivnjak, a o nastanku ovog projekta govorio je predsjednik UG “Ada” Suhača.