Nakon prvog izdanja halal kuharice “Iz Nahline halal kuhinje” Vijeća žena MIZ Sisak “Nahla”, iz tiska je izašlo drugo izdanje, a prve promocije u Njemačkoj održane su u IKC Ulm i Islamskoj zajednici Stuttgart gdje su halal kuharicu predstavili Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete i Alem ef. Crnkić, glavni imam MIZ Sisak.

U petak, 29.03.2019. pred džumu-namaz obratio se Aldin Dugonjić koji je govorio o halalu kao standardu po mjeri čovjeka te predstavio halal kuharicu kroz raznolikost recepata koji su spoj Orijenta i Mediterana.

Gostima iz Hrvatske dobrodošlicu je izrazio imam IKC-a Ulm hfz.Samir ef. Haskić.

Džumansku hutbu održao je Alem ef. Crnkić koji je govorio o trajnim dobrim djelima koja ostaju iza nas predstavivši projekat izgradnje džamije i IKC-a u Sisku kao višegeneracijski projekat koji po svome sadržaju i namjeni treba da zadovolji potrebe sadašnjih i budućih generacija.

U hutbi je spomenuo jednu zanimljivost koja je vezana za muslimane u Ulmu, a to je pismo i prva donacija za kupovina mesdžida u Sisku 70-tih godina koja je došla baš iz Ulma. Grupa čestitih ljudi, većinom krajišnika na privremenom radu u Ulmu tada su poslali pismo predsjedniku Odbora IZ u Sisku sa donacijom u kojem navode da se i oni žele ugraditi u kupovinu mesdžida.

U Islamskoj zajednici Stuttgart održana je promocija prve halal kuharice u subotu, 30.03.2019. nakon akšam-namaza, a moderator i domaćin Hamza ef. Subašić iskazao je dobrodošlicu i unikatnost ovakvog načina prikupljanja za izgradnju džamije.

Alem ef. Crnkić povezao je svoje odrastanje u Sisku sa govorom o gradnji džamije te poručio “kako danas više ne crtaju džamiju iz mašte već njegova djeca i djeca onih sa kojima je odrastao svakodnevno promatraju kako izgradnja džamije napreduje”.

Rukovoditelj Centra predstavio je halal kao stil i način življenja te povezao mnoga znanstvena otkrića sa halalom kao standardom po mjeri čovjeka.

U toku promocije uručena je Vakufnama Isl.zajednici Stuttgart koju je u ime džemata primio predsjednik džemata Šemso Ljubijankić.