Po povratku iz Zagreba za Sarajevo, u kratkoj posjeti MIZ Sisak bio je prof. dr.Ahmet Alibašić, prodekan za nastavu i profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Želja i intencija prof.Alibašića bila je da posjeti i vidi džamiju i Islamski kulturni centar u izgradnji, a prije toga prof.Alibašić je posjetio prostorije MIZ Sisak gdje je kratko prisustvovao mektepskoj nastavi i razgovarao sa polaznicima mektepske nastave.

Posebno je ohrabrio i motivirao učače Kur’ana iz reda mektepskih polaznika, a porazgovarao je i sa nekoliko polaznica koji su porijeklom iz Sirije.Nakon obilaska prostorija MIZ Sisak, prof.Alibašić je u društvu gl.imama MIZ Sisak posjetio aktivno gradilište džamije i IKC-a Sisak što mu je bio glavni povod posjete i želja da uživo vidi projekt IKC-a Sisak.

Iskazao je iznimno oduševljenje vanjskim i unutarnjim konceptom idejnog projekta džamije i IKC-a, odnosno vizaulitetom džamije kroz njezinu raskošnu kupolu ali i idejni projekt vanjskog uređenja, posebno orijentalnog vrta koji u poluotvorenom ambijentu i interijeru plijeni pažnjom.Prof.Alibašić se posebno zanimao za biblioteku odnosno knjižnicu budućeg IKC-a Sisak te je s tim u vezi ponudio određen fond knjiga iz biblioteke Centra za napredne studije (CNS-a) iz Sarajeva kojeg nekoliko godina uspješno vodi kao njezin direktor.

Prof.dr.Ahmet Alibašić je ugledni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, doktorirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2011., godine, a 1997. godine je magistrirao na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Maleziji.

U javnim medijskim nastupima je vrlo često gost, analitičar o aktualnim dešavanjima u arapsko-islamskom svijetu čiji je poznavatelj prilika i okolnosti.Iza sebe ima desetine značajnih znanstvenih radova.Direktor je Centra za napredne studije u Sarajevu, nevladine i neprofitne organizacije.