U petak, 30. ožujka 2018. glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić boravio je u džem’atu IKC Dusseldorf gdje je pred džumu-namaz imao obraćanje i predstavljanje projekta IKC Sisak u izgradnji kroz predavanje i prezentaciju. 

Uvodnu riječ imao je imam džem’ata Dusseldorf Muamer ef. Mujarić koji je iskazao dobrodošlicu motivirajući džem’atlije da budu dio projekta IKC Sisak i da daju svoj vjernički doprinos u izgradnji Gospodaru najdražih mjesta na zemlji.

” Hvala Vam što ste mi pružili priliku i mogućnost da govorim o trajnom dobrom djelu ali i da vama ponudim jednu iznimnu priliku, priliku koja se ne propušta, a to je da gradeći džamiju gradimo sebi kuću u Džennetu, to je obećanje Poslanika, da gradeći džamiju ostavljamo neiscrpan izvor dobrih djela koji će trajati i nakon naše smrti, da gradeći džamiju podržite nas muslimane u Sisku kojima će buduća džamija i IKC Sisak značiti mjesto očuvanja svih vrijednosti koje zajednički dijelimo ali i novi prostor kroz koji ćemo širiti poruke mira, ljubavi, prijateljstva sa našim prijateljima, susjedima nemuslimanima”, istakao je između ostalog u uvodnoj riječi Alem ef. Crnkić.

Predstavljajući “pređeni put” koji je prethodio do početka gradnje džamije, Alem ef. Crnkić je govorio o specifičnostima, posebnostima djelovanja Islamske zajednice u Hrvatskoj kroz najbolji model uređenja odnosa između države i Islamske zajednice u Europi.

Džem’atlije su sa posebnom pažnjom pratile izlaganje, a na kraju je organizirana sergija za projekat izgradnje džamije u Sisku koja je bila dosada najveća organizirana sergija izvan džem’ata.

Koristimo priliku da se zahvalimo imamu Muamer ef. Mujariću, džem’atskom odboru na čelu sa predsjednikom džem’atskog odbora i svim džem’atlijama koji su pokazali izrazitu vjerničku svijest i bratsku podršku kroz svoje dobrovoljne priloge.