Izlaganje djevojaka iz OKM-a Sisak

Imami (s desna)  Alem ef. Crnkić, Hajrudin ef. Mujkanović i Senad ef. Karišik (Ljubljana)

U nedjelju, 27. siječnja 2013. u Islamskom centru Zagreb održana je Druga mektebska/srednjoškolska Parlaonica na kojoj su učestvovali predstavnici omladine iz Siska, Rijeke, Zagreba i Ljubljane. Ispred sisačkog OKM-a na Drugoj parlaonici sudjelovalo je 6 djevojaka: Nermina Hafizović, Lejla Muratagić, Amra Mujić, Erna Hamzagić, Medina Konjević i Medina Vakufac na čelu sa glavnim imamom Alemom ef. Crnkićem. Parlaonica je imali svoj radni naziv ili geslo, a to je: ” Uloga Islamskog centra u formiranju identiteta” o čemu su, nakon pozdravnih govora muftije dr. Aziza ef. Hasanovića i hafiza Aziza ef. Alilija izlagali predstavnici OKM-a. Predstavnici OKM-a su prvo predstavili Medžlis iz kojeg dolaze, a zatim dali svoje osobno razmišljanje o ulozi Islamskog centra u njihovim životima. Posebno je bilo dojmljivo predstavljanje i izlaganje djevojaka iz sisačkog OKM-a koje su se potrudile u samo 15-ak minuta predstaviti povijest, sadašnjost i budućnost sisačkog džem’ata i Medžlisa, uljepšavši svoju powerpoint prezentaciju slikama idejnog projekta budućeg Islamskog centra u Sisku. Posebno ćemo izdvojiti dio koje su Nermina Hafizović, Medina Konjević i Lejla Muratagić izlagale o njihovom doživljaju uloge budućeg Islamskog centra u Sisku.

Uskoro, akobogda, počet će se graditi naš Islamski centar. Gledajući nacrte uvidjeli smo da će naš centar biti predivan i velik te da će nam pružiti mnoge mogućnosti. Svakim posjetom našem mesdžidu uviđamo kako nam je prostor itekako potreban jer sve više vjernika dolazi na namaz, a naših 120 kvadrata je jednostavno ispunilo svoju svrhu. Nadamo se da će nas naš novi centar još više ujediniti i omogućiti nam da ugostimo što veći broj ljudi. Stariji naraštaji pratili su Medžlis od njegovog osnutka i mislim da je za njih posebno veselje izgradnja centra. Također, i mi mladi se tome radujemo i zamišljamo ga kao našu lađu spasa u vremenu sve većih izazova, iskušenja kojima smo izloženi. Za nas mlade muslimane Islamski centar će biti duhovna oaza spasa, naš drugi dom, naše najposjećenije i najdraže mjesto, mjesto, prostor, na kojem i uz koji želimo provesti svoj život, odrastati, sazrijevati, napajati se duhovnošću…
Islamski centar će posebno značiti za mlade ljude poput nas koji su rođeni u Hrvatskoj, odrastaju i vežu svoj život za ovu lijepu zemlju koja je bogata različitostima ali u kojoj se vrlo lahko otuđimo i zaboravimo tko smo, što smo, gdje pripadamo…
Gledajući najmlađe polaznike vjeronauka shvatili smo da je pred njima dug put, kao što je tada bio i pred nama, tijekom kojeg će oni stvarati uspomene. Želimo da oni svoje najljepše uspomene ponesu iz, akobogda, sisačke džamije. Cijeli Sisak i okolina se raduje Islamskom centru koji će biti ponos mnogobrojnim vjernicima, a vrata Centra bit će otvorena kako muslimanima tako i nemuslimanima. Već sada, iako na slikama zavoljeli smo ga, a kako li će tek biti kada ga osjetimo svojim očima, srcem i dušom prigrlimo…
Od ovog projekta mnogo očekujemo, no unatoč veličini našeg novog Centra ili sadašnjeg mesdžida, kvalitetu jednog medžlisa odlikuje širokogrudnost džematlija. Zato, na kraju, činimo dovu Svevišenjem da nam podari snage, umijeća, mudrosti i uspjeha u realizaciji našeg dugogodišnjeg sna, izgradnje buduće sisačke džamije, a našim predvodnicima, imamu još više snage,umijeća i mudrosti da ustraje u onome što je započeo i nastavio od svoga prethodnika.

Slična razmišljanja bila su podijeljena i od predstavnika OKM-a iz Ljubljane koji su također u sličnoj fazi poput Siska kada ishoduju projektno-tehničku dokumentaciju za budući Islamski centar. Predstavnici OKM-a iz Rijeke su prisutne upoznali o dinamici izgradnje riječke ljepotice kroz projekciju video-klipova koji su pratili tijek izgradnje džamije. Predstavnici OKM-a Zagreb govorili su o postojećim blagodatima Islamskog centra u Zagrebu gdje realiziraju mnoge aktivnosti te o perspektivama za budućnost.

Nakon prvog dijela Parlaonice, u drugom dijelu Parlaonice bile su osmišljene dvije radionice sa temom i predavačem te diskusijom. Prva radionica je imala temu “Spolno prenosive bolesti te prijebračni odnosi” o čemu je predavanje održala dr.med. Edina Berberović. Nakon njenog predavanja, uslijedila je konstruktivna diskusija mladih koji su podijelili svoja razmišljanja i dileme.

Druga radionica je imala temu “Uloga Centra za halal-certificiranje i halal-hrana” o kojoj su govorili dipl.ing.Aldin Dugonjić i mr.Edina Mešić. I ova tema je pobudila veliku pažnju, a posebno kroz diskusiju i pitanja.

I ovogodišnja, druga po redu Parlaonica uspijela je ostvari svojh cilj: okupiti mlade, potanuti ih na razgovor i disusiju, obogatiti ih novim spoznajama, iskustvima i uspostaviti nova poznanstva i prijateljstva.

Na kraju donosimo ZAKLJUČKE DRUGE MEKTEPSKE SREDNJOŠKOLSKE PARLAONICE u kojima se kaže:

Možemo konstatirati da su planirani ciljevi Parlaonice ostvareni, dakle:
1. Promidžba vjere, spremnost odgovoriti na suvremena pitanja, otvoreno izražavanje stavova i mišljenja, međusobno upoznavanje i zbližavanje, poticanje u ustrajnosti na pravom putu… Bonus su informacije koje smo dobili. Svi ćemo otići zadovoljni novim saznanjima, ispunjeni pozitivnom energijom i obogaćeni lijepim druženjem.
2. Konstatiramo da su pomno odabrane teme uspjele – pun pogodak. I ubuduće precizirati teme i dati kompetentnim osobama da vode rasprave koji su danas, kao što ste vidjeli, odlično informirali, balansirali animirali, zaključivali.
3. Posebno značajnim smatramo informiranje o islamskim centrima i konstatacije da nam oni pružaju sigurnost, daju osjećaj pripadnosti i da nas afirmiraju u državama u kojima smo manjna.
4. Posebno se zahvaljujemo voditeljima, dr. Edini Berberović, mr. Edini Mešić i dipl. Ing. Aldinu Dugonjiću, koji su potekli iz mektepskih klupa, obrazovali se i stavili u službu Islama. Nisu okrenuli leđa svojoj zajednici, nego nesebično dijele svoje znanje i primjer su kako se znanje i učenje isplati. Očekujemo da ćete iz njihova primjera ušiti i dosta naučiti.
5. Najljepša slika danas – mlada i ozarena lica mladih intelektualaca; Slika koja nam nudi spoznaju da imamo na koga računati; Saznanje da su naši učenici spremni stati pred značajan auditorij, predstaviti svoju zajednicu, braniti svoje mišljenje, jedni drugima reći i priznati stvari koje nerijetko nisu spremni priznati ni sami sebi.
6. Nećemo zaključivati u vaše ime o sadržajima izlaganja i rasprava, čuli ste jedni druge, imajte to na umu.
7. Svi imate domaću zadaću – njegovati poznanstva i prijateljstva nastala danas ovdje, na drugoj mektepskoj srednjoškolskoj parlaonici.

Donosimo LINK na tekst o Drugoj mektebskoj/srednjoškolskoj Parlaonici na web stranici Islamske zajednice u Hrvatskoj:

http://www.islamska-zajednica.hr/pisani_materijali/2013/parlaonica.pdf