Na poziv općinskog načelnika Bužim Agana Bunića i Predsjedavajućeg Općinskog Vijeća Bužim Abida Mulalića, glavni imam Alem ef. Crnkić i predsjednik MIZ Sisak h. Abdurahman Harčević prisustvovali su u četvrtak, 20. veljače 2014. programu obilježavanja 19. obljetnice Općine Bužim. Općina Bužim kao jedna od osam (8) općina Unsko-sanskog kantona nosi epitet najmlađe Općine u BIH te je status općine obnovljen 1995. godine, završetkom agresije na BIH. Zanimljivo je da se u Bužimu, na Starom gradu nalazi najstarija drvena džamija na Balkanu sagrađena u 18. stoljeću. Bitno je napomenuti da stara tvrđava Bužim i stara džamija predstavljaju zaštićena spomen-obilježja i kao takvi su proglašeni kao zaštićenim nacionalnim spomenicima u BiH.

Obilježavanje 19. godišnjice ponovog dobijanja statusa općine započelo je obilaskom, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na turbetu generala Izeta Nanića i poginulih boraca 505. Viteške brigade. U posljednjem ratu općina Bužim dala je veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora.
Najveća ratna legenda na ovim prostorima svakako je general Izet Nanić, heroj koji je poginuo braneći svoj grad i zemlju i u čiju čast su građani ove općine sagradili Šehidsko turbe, kao i spomen-ploče za 510 poginulih boraca. Ovo mjesto je izuzetno posjećeno jer predstavlja simbol herojske odbrane Bosne i Hercegovine.
Nakon obilaska turbeta, usljedilo je otvaranje moderneVelike sale „Centra za kulturu, sport i informisanje“ Bužim, te održavanje Svečane sjednice Općinskog vijeća Bužim, a u prisustvu brojnih gostiju i zvanica.
Okupljenima se obratio Abid Mulalić, predsjevajući Općinskog Vijeća Bužim koji je podsjetio na dosadašnji uspješan rad Općinskog vijeća, te planove istog u budućem periodu. Načelnik općine Bužim Agan Bunić na početku svog govora čestitajući ovaj značajan datum za općinu Bužim prisjetio se svih patriota koji su 1992. godine bili spremni stati u njenu odbranu bez obzira na žrtve.
„Iza nas je jedna veoma uspješna godina. Godina u kojoj smo zabilježili pomake na svakom planu, tako da je prva godina mandata obilježena nastavkom izgradnje svih projekata od kapitalnog značaja za općinu. U tim našim poslovima su nam pomogli prijatelji Bužima, oni koji su istinski željeli pomoći razvoju ove lokalne zajednice, ti naši prijatelji su dobitnici najviših općinskih priznanja, i danas su ovdje u viteškom Bužimu.“– kazao je, između ostalog, načelnik Bunić.
Svečanosti su prisustvovali i načelnici Bihaća, Velike Kladuše, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe i Ključa, kao i pojedinici poslanici u Skupštini USK, mandatar za novu Vladu USK, te ostali mnogobrojni gosti i zvanice sa svih nivoa vlasti, i kulturnog i vjerskog života.
Povodom Dana općine Bužim na Svečanoj sjednici su dodijeljena najveća općinske zahvalnice, priznanja, nagrade i Povelje najzaslužnijim pojedincima za razvoj Općine Bužim i dopirnos u različitim segmentima rada. Jedna od Plaketa Općine Bužim dodjeljena je nedavno umirovljenom imamu Nijazu ef. Hadžiću koji se istakao i u promoviranju Općine Bužim kroz spisateljski, medijski i pjesnički opus.
Za značajan doprinos u razvoju općine Bužim u raznim oblastima društvenog života i rada dodjeljena je nagrada „20. FEBRUAR“ firmi LJUBIJANKIĆ S-COMERC iz Bužima. A ove godine, zvanje „Počasni građanin općine Bužim“, dodijeljeno je Adilu Osmanoviću, ministru u Vladi FBiH, a za doprinos u infrastrukturnom razvoju općine Bužim.
Svojim muzičkim izvedbama prisutne su oduševili Ženski gradski hor Bužim i Kemal Dizdarević, interpretator sevdalinke, a po završetku sjednice prisutni su imali priliku probati i torte koje su ovom prigodom pripremile žene iz udruženje „Izvor“.