Delegacija Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”, koju je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, posjetila je grad Sisak u Hrvatskoj i uručila donaciju od 4.000 eura (oko 8.000 KM). 

Pomoć je prikupljena tokom humanitarne akcije koju je “Merhamet” pokrenuo odmah nakon katastrofalnog zemljotresa u Hrvatskoj, u kojem su najviše stradala područja Petrinje, Gline i Siska. 

Dio “Merhametove” donacije uručen je Medžlisu Islamske zajeddnice (MIZ) Sisak, odnosno glavnom imamu Alemu ef. Crnkiću, a dio župniku Ivanu Grbešiću za potrebe Župe “Blažene djevice Marije” u Sisku.

Jednoj katoličkoj i jednoj muslimanskoj porodici podijeljeno je po 1.000 eura za adaptaciju njihovih domova stradalih u zemljotresu, prenosi Fena.

Osim Kenana Vrbanjca, delegaciju “Merhameta” činili su i predsjednik i sekretar “Merhameta” Sisak Šaban Kadrić i Ahmed Sofilić te direktori Regionalnih odbora “Merhameta” Banja Luka i Mostar Jasmin Spahić i Adnin Hasić. 

– Odmah nakon što je Hrvatsku pogodio zemljotres, “Merhamet” je pokrenuo humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći porodicama čiji su domovi stradali. Akciju je podržao “Merhamet” Švedske, kao i svih naših devet regionalnih odbora u BiH. Željeli smo, zajedno sa građanima BiH, da pokažemo solidarnost sa onima koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom, u našoj prijateljskoj i susjednoj Hrvatskoj. Pomoć je možda simbolična, ali je od srca – poručio je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Župnik Ivan Grbešić je zahvalio “Merhametu” na donaciji te naglasio da će građani Hrvatske, pogotovo Župe “Blažene djevice Marije” u Sisku, cijeniti solidarnost i empatiju koju su pokazali “Merhamet” i građani BiH. 

Prema riječima Kenana Vrbanjca, ostatak novca koji je prikupljen tokom “Merhametove” akcije bit će usmjeren građanima Bosanske Kostajnice, koja je, zbog blizine epicentru, bila teško pogođena zemljotresom u Hrvatskoj.

– Novčana donacija će biti uručena MIZ u Bosanskoj Kostajnici, koji će, zajedno sa “Merhametom” u tom gradu, koordinirati aktivnosti na obnovi stradalih stambenih objekata. Mi iz “Merhameta” smo neposredno nakon zemljotresa posjetili Bosansku Kostajnicu i porodicama čiji su domovi stradali uručili smo interventnu pomoć u prehrambenim paketima i sredstvima za higijenu – kazao je Vrbanjac. 

(Preporod.info)