BUJRUM I DOBRO DOŠLI DRAGI GOSTI na dan i najradosnije trenutke u životu muslimana ovog područja!

Punih 16 godina trajalo je ovo naše putovanje do ovog trenutka!

Od 2006. godine do 2022. godine!

Proteklih 16 godina se operativno vodio cjelokupan administrativno-tehnički proces od kupovine zemljišta, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, procesa ishođenja dokumentacije, tehničko-pravnih uvjeta, odabira urbanističko-idejnog rješenja do početka gradnje, izgradnje i evo, beskrajno hvala Milostivom, završetka!

Koliko je dova upućeno Milostivom i od strane onih koji više nisu na ovom svijetu, višegeneracijski smo maštali, sanjali, pričali, iščekivali da li je to ta godina, taj Ramazan, taj bajram.

Koliko god čovjek snuje, Uzvišeni određuje kada će to biti!Beskrajno hvala Uzvišenom, Njegovoj Milosti, časti i privilegiji da nas generacijski odabere da mi budemo ti koji imamo privilegiju ako Bog da doživljenja višegeneracijskog sna!

ZANIMLJIVOSTI:

-Prvi spomen i pisana inicijativa upućena nadležnim institucijama za potrebom dodjele lokacije izgradnje džamije u Sisku spominje se u dokumentima i arhivi džemata Sisak od 1967. godine, nakon osnivanja tadašnjeg Odbora Islamske zajednice u Sisku (ljubomorno čuvamo taj dokument čiji je potpisnik tadašnji predsjednici Odbora džemata Sisak rahm.Huse Hajdarević i rahm.Zufer Bužinkić).

-rahm. Fuad-ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam je ostvario prve operativne korake oko potrebe izgradnje džamije u Sisku kroz korespodenciju sa nadležnim službama grada Siska.

-ključne godine su 2006. godina kada je kupljeno zemljište, odnosno parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar, 2014. godina u kojoj su riješeni imovinsko-pravni odnosi sa R Hrvatskom, 2016. godina u kojoj je ishođena građevinska dozvola i 2017. godina u kojoj su započeti građevinski radovi.

Proces priprema kroz ishođenje potrebne dokumentacije započeo je za vrijeme muftije Ševke-ef. Omerbašića, a kompletna gradnja džamije i Islamskog centra završava se u mandatu muftije dr. Aziza Hasanovića koji je uložio najveći trud u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u vlasništvu nad parcelom, kao i pronalasku glavnog pokrovitelja za izgradnju.

Period priprema, razgovora i ishođenja dokumentacije obilježio je mandate nekoliko predsjednika Izvršnih odbora MIZ Sisak, dr. Hašima Smlatića i h. Abdurahmana Harčevića, a najveći operativni posao posebno u periodu koordiniranja i vođenja poslova izgradnje predvodio je Edin Safić, sadašnji predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa.

Posebno je značajna uloga voditelja projekta izgradnje IKC-a Sisak ispred Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, dipl. ing. Irhada Meheljića u svojstvu konsaltinga ali i vođenja cjelokupnog procesa izgradnje kroz korespodenciju sa svim akterima i učesnicima u izgradnji.