Kamen temeljac za islamski centar u Maljevcu, u Karlovačkoj županiji, odnosno, u neposrednoj blizini bh. granice i Velike Kladuše, bit će položen 1. maja ove godine, potvrdio je za Anadoliju Admir ef. Muhić, imam džemata Maljevac, u Hrvatskoj.

Time će biti ozvaničen i početak gradnje islamskog centra koji će se prostirati na 450 kvadrata. Munara će biti visoka 22,5 metra, kupola visine 11,5 metara s tri male kupole i svim sadržajima koje ovu građevinu čine islamskim centrom.

“To je deset dana nakon Ramazanskog bajrama. Svečanost će se upriličiti ispred postojećeg mesdžida u Maljevcu na zemljišnoj parceli koja je predviđena za izgradnju islamskog centra. Ujedno taj dan je predviđen i za početak radova na izgradnji. Predstoji nam veliki angažman i ogroman trud da pripremimo ovu veliku i nesvakidašnju svečanost na ulazu u Evropsku uniju u blizini granice između Hrvatske i BiH”, rekao je Muhić.

Od Bosne i Hercegovine i graničnog prelaza Maljevac, islamski centar će biti udaljen svega 100 metara.

“Džamija i islamski centar će zasigurno unijeti svježinu u vjerskom djelovanju i vjerskoj infrastrukturi. Za protekli period, koliko džemat postoji, 28 učenika s naših prostora završilo je medresu ili islamsku gimnaziju od koji su sada neki profesori, neki poduzetnici, neki imami, neki vjeroučitelji, neki novinari… Imamo prostora dovoljno da svi zajedno radimo bez obzira kako se molili Bogu. Kod nas na iftaru je znalo biti različitih ljudi pa i po četiri svećenika gdje zajedno objedujemo i zajedno se radujemo. Otići u crkvu kod kolege fratra ili paroha je najnormalniji odnos, stvar opće kulture. Susret bilo gdje da se nađemo iz nas mora svjedočiti istina, poštovanje i ljubav. Iz naših susreta se izgrađuje i crkva i džamija, crpi se ono za čim vapimo, zapravo izgrađuje se živa vjera. To je iznad i crkve i džamije. Živa vjera nam je danas prioritet, naš odnos, naš život”, istakao je ranije Muhić za Anadoliju.

Džemat Maljevac je osnovan 1998. i pripadao je Medžlisu Islamske zajednice Zagreb, a djeluje na području općina Cetingrad i Vojnić u Karlovačkoj te u općini Topusko u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sada pripada Medžlisu Islamske zajednice Karlovac.

Odmah sljedeće godine kupljena je kuća te je prenamijenjena za mesdžid u kojem se odvijaju vjerske aktivnosti. Godine 1999. džematlija Ferid Alibegić uvakufio je 4.000 kvadrata zemljišta za mezarje koje se nalazi u Širokoj Rijeci. U 2018. godini stavljena je u funkciju novoizgrađena gasulhana na mezarju za koju je Općina Vojnić uradila projektnu dokumentaciju i ishodovala potrebne dozvole, a vlastitim sredstvima džemat Maljevac je gasulhanu izgradio u potpunosti.

Godine 2013. ovaj džemat je kupio još 2.500 kvadrata pored postojećeg mesdžida za budući Islamski centar u Maljevcu. Od 1998. do 2007. imamsku dužnost obavljao je Azim Durmić. U ovom džematu od 2007. djeluju imam Admir ef. Muhić i muallima Nejla Muhić. Džemat broji 176 porodica.

Izvor: Anadolija agencija