Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac i Medžlis Islamske zajednice Sisak u petak, 20. prosinca 2019. s početkom u 18:30 sati organiziraju predavanje i promociju knjige “Objava” autora mr.sc.Senada Heveševića, glavnog imama MIZ Osijek.

Pored autora, promotor će biti Mirza ef. Mešić, imam Zagrebačke džamije.

Knjiga “Objava-oblikovanje Nove prepoznatljivosti” jedinstvena je i unikatna po tome što je njezina središnja tema život poslanika Muhammeda a.s. i prve generacije muslimana ispričan odnosno napisan na jedan dosada, neviđen način- prateći kronologiju kur’anske Objave, pratimo život Muhammeda a.s. i prve generacije muslimana spoznavajući njihove izazove i kušnje ali i sazrijevanje i formiranje u najodabraniju generaciju muslimana koja je hodila zemljom.

Njihov životni hod i put formiran je i oblikovan kur’anskom odnosno Božijom Objavom čime se dolazi do zaključka kako ih je Božija Objava odgojila i formirala u zajednicu čestitih, plemenitih ljudi čijem se moralu uvijek divimo.

Autor Senad Hevešević govori o oblikovanju nove prepoznatljivosti na način da Božiji Poslanik sa svojim suvremenicima (ashabima) oživljava univerzalne vrijednosti na kojima gradi zdrave odnose unutar porodice, zajednice i društva. Jezik kojim Senad Hevešević piše svoje djelo je korektan, zanimljiv i nadasve sugestivan.

               (Iz recenzije prof.dr.Zuhdije Hasanovića, dekana Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu)

Autor Senad ef., kome je ovo prva javna publikacija, pristupa
Objavi na vrlo zanimljiv i inovativan način, promatrajući hodogram Objave
/Kur’ana/ po godinama misije onoga kome je objavljivana, a to je poslanik
islama Muhammed a.s. Mladi autor predstavlja osvježenje u promišljanju,
jezičnom izričaju i stručnom razumijevanju teološko-kur’anske misli…

(Iz recenzije akademika muftije dr.sc.Aziza Hasanovića)

Knjiga ima 288 stranica, korišteno je 114 različitih izvora, tijek i opis događaja utemeljen je na vjerodostojnim izvorima hadiskih zbirki, a u sklopu knjige ponuđena je i kronologija Kur’ana, uz objašnjenje metodologije koja je dovela do formiranja te kronologije. 

PRIHOD OD PRODAJE KNJIGE AUTOR SENAD HEVEŠEVIĆ, GLAVNI IMAM MEDŽLISA OSIJEK, POSVEĆUJE ZA IZGRADNJU ISLAMSKOG CENTRA U OSIJEKU.