Vijeće žena MIZ Sisak “Nahla” organiziralo je jednodnevni izlet i uzvratnu posjetu Udruženju žena Zemzem u Ljubljani u subotu, 06. travnja 2019. godine koja je rezultirala i promocijom kuharice “Iz Nahline halal kuhinje”.

Autobus sa 30-ak “Nahlica” i njihovih prijatelja krenulo je put Slovenije, ali je prvo odredište bio bajkovit gradić Bled poznatom po najznačajnijem prirodnom jezeru u Sloveniji na nadmorskoj visini od 504 m smještenom između šumovitih slovenskih alpi, prirodnom prizoru koje plijeni pažnju svakom posjetiocu.

Sat i pol vremena provesti u ovakvoj prirodnoj oazi uz relaksirajuću šetnju ili kavicu i poznatu kremšnitu koja se na ovom mjestu može degustirati bila je prekrasna uvertira prije dolaska u Ljubljanu gdje su nas sa nestrpljenjem očekivali domaćini predvođeni muallimama Elom Porić i Izudinom Karišik.

Prvo odredište u Ljubljani je bilo gradilište Islamskog kulturnog centra gdje se pred posjetioca podastire veleljepni objekat džamije uz prateće objekte koji svjedoče višegeneracijski san ali i decenijski trud muslimana u Sloveniji predvođenih muftijom Nedžadom Grabusom.

O razvoju gradnje IKC u Ljubljani od ideje do današnjih dana prezentirala je m.Ela Porić koja je s posebnim zadovoljstvom govorila o perspektivi i viziji koja će se realizirati kroz koncept ovakvog polivalentnog Islamskog kulturnog centra.

Posjetiti Ljubljanu, a ne prošetati jezgrom grada bila bi šteta što naravno nismo propustili uz vodstvo muallima, a potom smo se zaputili u prostorije MIZ Ljubljana gdje su nas dočekale članice Udruženje žena Zemzem uz gostoprimstvo pripremljenog ručka.

U 18 h započela je promocija halal kuharice “Iz Nahline halal kuhinje”, a nakon prigodnih riječi dobrodošlice od strane domaćina, urednice Azra, Ilvana i Zrinka govorile su o ideji nastanka halal kuharice te prikazale i video-klip o Nahlama kroz koji se daje šira slika o djelovanju Vijeća žena MIZ Sisak “Nahla”.