U subotu, 08. rujna 2018. u svim džematima/Medžlisima Islamske zajednice u Hrvatskoj započela je nova mektepska godina. U svakom od Medžlisa prvi dan mektepske godine bude nešto posebniji i drugačiji, a tako je ove godine bilo i u MIZ Sisak gdje je prvi dan početka mektepske nastave nazvan “Mektepski dan otvorenih vrata” na koji su pozvani roditelji i djeca kako bi u  svečenarskom ambijentu i atmosferi započeli mektepsku godinu.

Muallimski kolektiv MIZ Sisak je tako kreativno ukrasio i oplemenio prostor iza džamije u koji su pozvani roditelji i djeca. 

Glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić je poželio dobrodošlicu svima i istakao kako su željeli da “proslave” prvi dan mektepske nastave na način da prirede posebnu tortu i paketiće jer se “svi zajednički radujemo novom susretu i mektepskoj godini u kojoj ćemo naučiti mnogo toga ali i osnaživati i razvijati naša prijateljstva kroz mekteb”.

Alem ef. je potakao djecu da zajedno s njim započnu prvi sat mekteba kroz ponavljanje najvažnijih sura (odlomaka iz Kur’ana).

“Onoliko koliko čuvate Kur’an kroz njegovo učenje, toliko će vas u životu čuvati Kur’an”, bila je jedna od poruka.

U poruci prisutnim roditeljima, glavni imam je naglasio kako je “mekteb najbolja odgojna škola u koju imamo” i da pomažemo roditeljima da svoju djecu odgoje i formiraju zdrave poglede na život i svijet oko sebe”.

Zato je iznimno važna i vaša podrška kroz motiviranje djece da redovno pohađaju mektepsku nastavu ali i da ih potičete da revnosno izvrašavaju svoje zadaće u učenju zadatog kroz mekteb, poručio je Alem ef. Crnkić koji je zatim proučio dovu za uspješnu mektepsku godinu.

I ove će se godine pratiti redovnost, znanje i vladanje mektepskih polaznika što će biti glavni kriteriji prilikom nagrađivanja na kraju mektepske godine.

Potom su muallime dijelili prigodne paketiće sa slatkišima i školskim priborom za početak mektepske godine kao i tortu za sretnu i uspješnu mektepsku godinu.