U četvrtak, 24. listopada 2019. u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac-Središnja knjižnica nacionalne manjine Bošnjaka s početkom u 18 sati otvorena je izložba “Reis Mehmed Džemaludin Čaušević” i održana promocija knjige istoimenog naziva, autora prof.dr.sc.Fikreta Midžića.

Uz promociju prikazana su i dva kratka dokumentarna filma , o liku, životu i djelovanju Reisa Džemaludina Čauševića kao i prezentacijski video-klip o Bosanskoj Krupi odakle dolazi Udruženje “Reis Mehmed Džemaludin Čaušević” koje čuva, njeguje, afirmira i promovira baštinu jednog od najvećih bošnjačkih velikana, reformatora, prosvjetitelja 20. stoljeća.

Organizator ovog značajnog događaja, prvog kroz koji se promoviraju muslimanski intelektualci i bošnjački velikani je pored NKČ Vlado Gotovac i Udruženja R.Dž.Č., Zavičajna zajednica Bošnjaka grada Siska i SMŽ ispred koje se obratio njen predsjednik Edin Safić navodeći da je “značajno i vrijedno da se upoznajemo sa najznačajnijim ličnostima iz naše povijesti, a čije reformatorske ideje su obilježile ne samo vrijeme i period njihovog djelovanja nego su ostavile trajan pečat i putokaz mladim generacijama kako se osluškuju potrebe svoga naroda i reformiraju pravci djelovanja na afirmaciji svekolikog identiteta”.

Prisutnima se obratila kao domaćin ravnateljica NKČ Vlado Gotovac Dubravka Šurlan koja je pdoijela osobno zadovoljstvo zbog održavanje navedene izložbe u prostorijama Knjižnice ali i izrazila želju i spremnost da se posjeti Bosanska Krupa i spomen kuća Reisa Džemaludina Čauševića u rodnom mjestu Arapuša.

Promotor Nijaz Hušić govorio je o samom nastanku knjige dok je autor dr.Fikret Midžić govorio o fazama prikupljanja arhivske građe za pisanje ovog djela. Izložba će se narrednih nekoliko dana moći pogledati u NKČ Vlado Gotovac- Središnjoj knjižnici nacionalne manjine Bošnjaka-odjel Caprag