Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen

Na romskom groblju u Uštici pokraj Jasenovca 2. kolovoza obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu. Ove godine pored prisustva glavnog imama Alema ef.Crnkića koji svake godine sudjeluje u obilježavanju kroz učenje dove za sve stradale, svečanosti otvorenja Romskog memorijalnog centra Uštica odazvao se i sudjelovao zamjenik muftije dr.Aziza Hasanovića, Mevludi Arslani koji je bio u svojstvu izaslanika muftije.

Romski memorijalni centar Uštica jedna je  od lokacija na kojoj su ubijane romske žrtve deportirane u koncentracijski logor Jasenovac.

U sklopu Memorijalnog centra nalazi se  romsko groblje s 21 masovnom grobnicom.

U znak sjećanja i kao zalog budućnosti, međusobnog razumijevanja i svekolikog napretka našeg društva, javnosti predstavljamo Romski memorijalni centar Uštica, istaknuo je saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Izrazio je nadu kako će Centar postati mjesto okupljanja, a ne mjesto prijepora.

„Ovaj Centar smo izgradili za manje od godinu dana. Izgradili smo ga uz podršku Grada Zagreba, Vlade RH te niz gradova, općina i pojedinaca koji su nam dali podršku za ovaj projekt te zajedno s nama poslali poruku da romske žrtve nisu zaboravljene. Time polako, ali sigurno mijenjamo činjenicu da je stradanje Roma relikt prošlosti koji se spominje samo na marginama. Izgradnjom ovog Centra , dosadašnju šutnju institucija zamjenjujemo jasnom porukom kojom se romskoj zajednici vraća dio oduzetog dostojanstva. Projekt je najvećim dijelom financirala Vlada RH i premijer Plenković koji je shvatio njegovu važnost. Ubijanje, ponižavanje, iživljavanje, varanje, teror, sustav organiziranosti, laži, legalizacija zločina, pljačka, genocid su samo neke od riječi kojima ne možemo dovoljno dočarati ono što se na ovome prostoru događalo, a još manje posljedice i transgeneracijsku bojazan i nepovjerenje koje Romi i do danas osjećaju i koji su sigurno jedan od uzroka socijalne isključenosti Roma. Ovo je zato iznimno važna poruka institucija prema Romima i siguran sam, da će ovaj projekt biti temelj za rješavanje i brojnih drugih problema koje do danas nismo uspjeli riješiti“, kazao je Kajtazi.

Nakon otvorenja Romskog memorijalnog centra Uštica koji je otvorio i gradonaqčelnik grada Zagreba, uslijedila je molitva za sve stradale koju su održali paroh Dragan Antonić, velečasni Pejo Oršolić i Alem ef. Crnkić

Dodajmo kako su u glazbenom dijelu programa nastupili članovi Europskog orkestra za mir. Više od 30 vrhunskih glazbenika, čija je misija širenje poruka mira, bratstva, povezanosti među europskim narodima te borbe protiv diskriminacije, održat će i koncert na zagrebačkom Zrinjevcu.