Kvalitet jednog džemata i Medžlisa ne mjeri se po skupocjenim tepisima, lusterima ili estetskoj ljepoti džamije iako ovo posljednje može defintivno doprineti privlačnosti u džamiju. Kvalitet jednog džemata mjeri se po kvaliteti njezine omladine, mladih ljudi koji žive islam svaki dan, koji poste, klanjaju, dolaze u džamiju, ne stide se toga što jesu, ponosno žive u islamu, prožeti islamskim istinama, vrijednostima i propisima. Želja svakog imama i džemata je da ima takvu omladinu. I naš džemat ima takvu omladinu. Doduše, nema ih mnogo ali su naš biser kojeg čuvamo i pazimo. Omladina je budućnost islama i ona je budućnost našeg džemata. Oni su garant našeg opstanka i na njih trebamo prebaciti kormilo. ZAto ne treba štedjeti energije, ni truda ni vremena da ulažemo u našu omladinu jer to nam je zajdnički zadatak, a cilj je da prenesemo ljepotu i bogatstvo islama na one koji dolaze poslije nas.

U Islamskom centru Zagreb, u petak 27. srpnja 2012. održan je jedan međunarodni omladinski iftar. Kažemo međunarodni, jer pored omladine-domaćina iz Zagreba, te iz Siska, Rijeke, na iftar su mahsuz došli mladići i djevojke iz Graza i Ljubljane. Kako je to lijep prizor vidjeti snagu islama, a snaga islama je u svim mladićima i djevojkama koji svojim postom svjedoče da, iako mladi, u naponu snage, strasti i energije, spremni su odolijevati svim iskušenjima i biti pokorni i predani svom Gospodaru i Stvoritelju. I mi, iz našeg džemata, poslali smo našu “ekipu” omladine koja nije bila brojna kako ne bi mnogo opteretili domaćine koji su dočekali omladinu još iz tri grada.

Koristimo prigodu da se zahvalimo zagrebačkoj omladini kojoj ćemo ukazano gostoprimstvo uzvratiti već u nedjelju kada su naši gosti.