U posljednjoj trećini Ramazana, najslađoj trećini Ramazana u kojoj tragamo za najboljom noći u godini, Lejletu-l-Kadr, naš džem’at i Medžlis bio je domaćin mnogim musafirima i gostima.

Gosti donose bereket, Allahov blagoslov onima kojima dolaze u goste pa vjerujemo da se taj bereket koji dolazi sa našim dragim gostima već osjeti u našem džem’atu kroz posjete džamiji, naše iftare i druženja. Molimo Gospodara da tako i ostane i da naš džem’at na čelu sa predvodnicima bude uspješan i kvalitetan, onakav s kakvim će naš Gospodar biti zadovoljan.

Među svim našim dragim musafirima, osjećamo jednu prijateljsku, bratsku potrebu da izdvojimo posjetu omladinskog kruga iz Medžlisa IZ Cazin koji su nam zaokružili i uljepšali ovogodišnji ramazan, poput “šećera na kraju” ili  šlaga na torti, u ponedjeljak, posljednje neparne 29. ramazanske noći. Svi su nam zaista musafiri dragi i dobro došli, ali braća i sestre iz Cazina imali su svoje posebnosti koje želimo podjeliti s našim vjernim čitateljima web portala.

Prije svega, dani koji su iza nas i pred nama karakteriziraju velike vrućine, koje nerijetko na skali prelaze 35 celzijevih stupanja.

Putovati u takvim temperaturnim okolnostima nije nimalo lahko, a pogotovo kad se posti. Našim gostima iz Cazina to nije bila prepreka jer oni su pokazali kako se sabur najbolje svjedoči i dokazuje, posebno ramazanski sabur.

Došlo nam je ukupno 17 gostiju; 12 momaka i 5 djevojaka. Prilikom njihovog predstavljanja nama, mogli smo čuti lijepa muslimanka imena utkana u njihovim mladalačkim likovima; Osman, Sulejman, Mehmed, Asim, Harun, Ammar, imena koja kod naših obitelji u Hrvatskoj potpuno izumiru i odlaze sa nekadašnjom generacijom ljudi. Imena koja nose prelijepa značenja i osobine.

Zatim smo, nakon klanjanja akšam-namaza, prešli na iftar koji je bio pripremljen u režiji Omladinskog kluba Medžlisa Sisak uz asistenciju omladinaca-veterana, da ih tako nazovemo, danas mladih bračnih parova Medžlisa IZ Sisak koji su uvijek tu kad zatreba.

Predteravijsko druženje proteklo je uz kahvu, kolače i video-projekciju Medžlisa IZ Sisak i njegovih aktivnosti s posebnim osvrtom na aktivnosti OKM-a u proteklom periodu.

Nakon teravih-namaza, ostalo je 45 minuta do noćnog namaza koje je kvalitetno iskorišteno kroz halku omladinskog tespiha uz međusobno šire upoznavanje i druženje. Alem ef. Crnkić je iskazao dobrodošlicu omladini iz Cazina rekavši kako je ovo početak ako Bog da jednog prijateljstva i nada se, lijepe suradnje koja može uroditi hajrom.

Uz riječi dobrodošlice, Alem ef. Crnkić održao je kratko predavanje komentirajući hadis o sedmorici koji će zaslužiti hlad Sudnjeg Dana kada drugog hlada neće biti, posebno spomenuvši mladića ili djevojku koji su mladost provodili u pokornosti Gospodaru te mladića koji je odbio uglednu i lijepu ženu iz straha pred Gospodarom. 

Zato, je vaša pokornost u vremenu izražene nepokornosti i griješenja mladih ljudi, našem Gospodaru posebno draga. Vi ste sa svojom mladošću u velikim iskušenjima i shodno vašim iskušenjima kojima odolijevate kroz pokornost i predanost Gospodaru, slijedi adekvatna nagrada, istakao je Alem ef.Crnkić

Haris ef. Ćoralić, profesor vjeronauke u Cazinu i voditelj omladinskog kruga pri Medžlisu IZ Cazin istakao je kako su sretni što su večeras dio ramazanskog ambijenta u Sisku te iskazao želju da omladina iz Siska uskoro uzvrati posjetom Cazinu.

Sastav omladinskog kruga iz Cazina za omladinu MIZ Sisak bio je posebno impozantan; 5-oro svršenika cazinske medrese, danas uspješnih studenata na različim fakultetskim smjerovima-od fizike, arhitekture, genetike do Islamskog pedagoškog fakulteta.

Posebno je sisačkoj omladini i našem imamu bio drag  jedan mladi bračni par; Ammar i Maida Ljubijankić, svršenici cazinske medrese, djeca naših vrlih imama i čestitih profesora Medrese, danas studenti na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, i povrh svega vjenčani prije tri mjeseca, sa 20 godina životne dobi.

Alem ef. Crnkić je pred teravih-namaz, predstavljajući omladinu iz Cazina sisačkom džem’atu istakao ovaj primjer te kazao kako će Uzvišeni “iz obilja svoga dati” misleći na nafaku mladim ljudima koji se radi Allaha uzmu u želji da sačuvaju svoju čestitost i moral.

Haris ef. Ćoralić, inače poznat kao solista hora cazinske Medrese  koji bi se, kroz učenje Kur’ana, ezana ili ilahija mogao slušati čitavu noć, počastio je naš džem’at sa svim prethodno pobrojanim-od teravih-namaza, noćnog namaza, jacijskog ezana i jedne ilahije.

Posebno je bilo lijepo druženje nakon noćnog namaza kada su se doticale različite teme važne za vitalne interese Bošnjaka poput predstojećeg Popisa stanovništva o čemu je Haris ef. govorio jednom dijelu džem’ata. 

Sehur ispod našeg haremskog grožđa imao je svoju ljepotu, a najljepše je ipak učenje Kur’ana kroz sabahsku mukabelu kada smo prvi put u ovom ramazanu osjetili halku Kur’ana kroz nekoliko učača, naših dragih gostiju.

Ispraćaj nakon sabah-namaza uz poruke “bujrum čim prije”, Allah vas nagradio na gostoprimstvu i dođite nam opet bile su ispraćajne poruke.

Ovakvi susreti, druženja, posebno za omladinu iz Siska mnogo više znače i predstavljaju nego što bi se moglo i opisati. To su druženja koja nas ispunjavaju, povezuju i uspostavljaju nova prijateljstva kroz koja utječemo jedni na druge, učimo jedni od drugih i živimo u ljepoti i radosti naše vjere.

za web portal Medžlisa N.H.