Među 150 predstavnika mladih, mlade iz Hrvatske predstavljali su predstavnici OKM-a MIZ Sisak koji su posredstvom Ureda za da’vu i mladež Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj izvršili prijavu te uzeli učešće u ovom sadržajno bogatom programu koji se sastojao od druženja, razmjene iskustva mladih kroz ideje i aktivnosti koje sprovode na svom području.

Ovogodišnji Peti susreti Mreže mladih Islamske zajednice pod sloganom „Mladi-baštinici kulturnog i nacionalnog naslijeđa“ održani su u periodu 25.-27.08.2023. na području Muftijstva bihaćkog, u Medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu , a organizator susreta je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Muftijstvom bihaćkim i Medresom „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu.

Peti susreti Mreže mladih Islamske zajednice kao godišnji susret mladih okupio je 150 učesnika, predstavnika, koordinatora i članova Mreže mladih Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, domovinskih zemalja i dijaspore na jednom mjestu.

Posebnost i vrijednost trodnevnog programa za mlade bila je organizirana posjeta značajnim lokacijama i znamenitostima na području Muftijstva bihaćkog koje imaju povijesni, kulturološki i nacionalni značaj.

Peti susreti Mreže mladih Islamske zajednice otvoreni su u petak, 25.kolovoza/augusta 2023. u amfiteatru Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu kroz prigodne poruke i obraćanja muftije bihaćkog hfz.Mehmeda Kudića koji je poručio kako su vjera, moral, identitet i osjećaj pripadnosti domovini od iznimnog značaja te kako omladina u Mreži mladih ima utkane ove vrijednosne orijentacije kroz koje razvijamo njihov odnos prema religiji i moralu, braku i porodici, društvu i politici, te korištenju slobodnog vremena.

Veoma je važno da kroz ovakve i slične programe ove četiri vrijednosti dodatno jačamo i da ih naši mladi žive – kazao je muftija Kudić.Voditelj Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Enes-ef. Svraka istakao je kako je Mreža mladih postala prepoznatljiva kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan njenih granica, stoga se svake godine sa organiziranjem susreta nastoji napraviti iskorak i podići sve na viši nivo.

Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je istakao kako Islamska zajednica mladima posvećuje posebnu pažnju, te da su ovi susret prilika za upoznavanje i širenje Mreže mladih.

– Naši mladi imat će priliku slušati predavanja od strane eminentnih stručnjaka, ali i upoznati geografiju i povijest lijepih predjele naše Bosanske krajine, naše domovine.

Ono što je izuzetno važno jeste da je ovo prilika da se mladi međusobno upoznaju, da se druže, te da na taj način Mrežu mladih dalje šire – istakao je hafiz Malkić.U subotu, 26. kolovoza 2023. nakon doručka, mladi su prvo posjetili viteški Bužim kako bi obišli turbe generala Izeta Nanića gdje im je njegov pomoćnik za bezbjednost pri brigadi gospodin Zijad Nanić održao govor o liku i djelu komandanta, nakon čega su posjetili muzej sobu 505. brigade, a zatim staru drvenu džamiju gdje su čuli historijat džamije od domaćina hafiza Emin ef. Grošića i zajednički klanjali podne-namaz.

Potom su se mladi uputili prema Bosanskoj Krupi gdje je bio predviđen ručak na jednoj od najljepših prirodnih lokacija uz samu rijeku Unu kako bi se napravio odličan predah, a nakon ručka i odmora uslijedila je posjeta mjestu Arapuša, nedaleko od Bosanske Krupe kako bi mladi posjetili rodno mjesto reisa Dzemaludina Čausevića.

Glavni imam Muhamed ef. Begić je predstavio životni put reisa Džemaludina Čauševića koji je obilježen traganjem za znanjem što je ujedno bila poruka omladini da se vode reisovim životom, koji je na prvo mjesto stavljao Kur’anski naputak “uči, čitaj!” i da to primjene u svome životu.

Putovanje je nastavljeno prema gradu Bihaću gdje su mladi imali priliku za slobodno druženje, šetnju gradom i osvježenje.

U nedjelju, 27. kolovoza 2023., pored zaključaka sa Petih susreta mladih, bila je predviđena posjeta Kozarcu, točnije Šehidskoj džamiji u Kamičanima gdje je mlade dočekao glavni imam MIZ Kozarac hfz.Amir-ef. Mahić koji je održao prigodno predavanje i podsjetio mlade na važnost sjećanje na sve šehide.

Druženje je nastavljeno uz ručak u prelijepom ambijentu BK Oaza gdje su se mladi zajednički družili i razmjenili iskustva.Ovim druženjem u Kozarcu te uz dovu koju je proučio hfz. Faris ef. Begić, završeni su Peti susreti mladih na razini Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.