U petak, 06.10.2023. u kongresnoj dvorani Islamskog kulturnog centra Sisak u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije i u suradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Sisak održana je tribina pod nazivom „Stradanje i nasilno iseljavanje stanovnika općine Bosanski Novi 23.07.1992. godine“ .

Predavači tribine bili su Ferhat Korajac, prijeratni novinar na Radio Bosanski Novi, publicista i svjedok događaja egzodusa kao i Bekir-ef. Alić, prijeratni imam u Bos.Novom i svjedok događaja egzodusa iz Bos.Novog.Moderatorica Nermina Hafizović je poselamila i pozdravila prisutne, a prije samog predavanja prisutne je poselamio Asim Kulenović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska koji je istakao kako na području grada Siska živi preko 100 porodica porijeklom iz Bos.Novog što ga je opredjelilo za organiziranjem ovakve tribine i zahvalan je na odazivu prisutnima.

Prisutnima se u ime domaćina tribine prigodno obratio glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić koji je poručio kako tribine ovakvog sadržaja moraju imati značajno mjesto u kulturi sjećanja ali i memorizaciji svih nevino ubijenih te kako je kultura sjećanja najvažniji nacionalni imperativ jednog naroda koji drži do svog dostojanstva, digniteta i opstanka.

-Na području našeg Medžlisa i u sklopu našeg džemata, respektabilan postotak džematlija i članstva u džematu je s područja Bosanskog Novog; to su jednostavni, vrijedni ljudi koji se trude davati svoj obol i doprinos u svim segmentima javnog, džematskog i društvenog života, istakao je glavni imam Alem-ef. Crnkić.Prvi predavač bio je Ferhat Korajac koji je prezentirao ambijent života u Bosanskom Novom neposredno pred rat, kao i kronologiju događaja pred masovan egzodus stanovnika općine Bosanski Novi 23. jula 1992. godine.

-Jedan od najljepših krajiških gradova, smješten na obalama ljepotica Une i Sane, u svojoj, gotovo 7,5 stoljeća dugoj historiji, mada rušen do temelja nekoliko puta, nije doživio veći egzodus stanovništva nego što se to zbilo 23. jula 1992. godine. Tog vrelog ljetnog dana formirana je nepregledna kolona vozila nakrcanih tugom i suzama. Bosanski Novi napuštalo je, ne svojom voljom, preko 10,5 hiljada, uglavnom Bošnjaka, nešto Hrvata i pokoji Srbin. Tog dana ubijen je Bosanski Novi, njegova bosanska duša, mahale i sokaci, čaršija, zamućene su rijeke, utihnuli ezani s 18 bijelih, vitkih munara… Ako je 24. maj 1992. godine označen kao početak umiranja Bosanskog Novog, 23. juli je zasigurno datum kada je sahranjen ovaj krajiški ljepotan. Tog dana Novljani-nesrbi oprostili su se od svog grada, svoje mahale, ulice, sokaka, svoje avlije, kuće… Izašli su u kamionima, autobusima, automobilima… pod pratnjom UNPROFOR-a, UNHCR-a i Crvenog krsta, u konvoju nakrcanom tugom i suzama, uz plač djece i žena, jecaje muškaraca…

-Veliku odgovornost za ratna stradanja, ubijenih 295 nevinih Novljana, nikad utvrđenoga broja silovanih Novljanki, etničkog čišćenja, prvog koncentracionog logora u BiH na stadionu imena, kakve ironije – “Sloboda”, rušenja svih 18 džamija, uništavanja svega što srpsko nije… snosi i Radio Bosanski Novi. , istakao je, između ostalog u svome predavanju Ferhat Korajac.Prijeratni imam u Bos.Novom, Bekir-ef. Alić u emotivnom tonu posvjedočio je o najvećem počinjenom masovnom zločinu na području Bos.Novom, u mjestu Alići-Ekići gdje su likvididarni njegov otac, brat i mnogobrojna rodbina.-Srbi su u Alićima i Ekićima 22.6.1992. svoje komšije Bošnjake sakupili na jedno mjesto kako bi im pokazali svoju “čast”.

Žene i djecu su protjerali u Bosanski Novi, a muškarce (njih 27) su prvo maltretirali i tukli pred ženama i djecom. Kada su žene i djeca otišli prema Bosanskom Novom, muškarce su odveli do mezarja porodice Dedić, gdje su ih iste večeri, poslije najbrutalnijeg mučenja, poubijali.Tom prilikom su ubijeni: Salih Dedić, Hajro Dedić, Hajrudin Alić, Elvir Alić, Jusuf Alić, Đemal Alić, Mensud Alić, Elmir Selimić, Muharem Ekić, Bekir Ekić, Meho Zdionica, Hasan Ekić, Kasim Ekić, Samid Ekić, Sejfo Ekić, Mustafa Ekić, Ismet Ekić, Midho Ekić, Jasim Klehić, Ramo Ramadan, Senad Ramadan, Emir Ramadan, Jasmin Ramadan, Jusuf Ekić, Šaban Ekić, Izet Ekić I Fadil Ekić.Tribini su prisustvovale mnoge sisačke džematlije porijeklom s područja Bos.Novog, a među gostima bio je glavni imam MIZ Bos.Kostajnica i MIZ Bos.Novi Haris-ef. Ahmić u društvu predsjednika MIZ Bos.Novi kao i imam džemata Blagaj, MIZ Bos.Novi, Emir-ef. Nuhić.