U subotu, 16.veljače 2019. u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac-Središnjoj knjižnici bošnjačke nacionalne manjine održana je promocija romana posvećenog Srebrenici “Vrijeme bez kazaljki” autorice Ramzije Kanurić Oraščanin.

Uvodnu dobrodošlicu poželjela je Martina Maksimkov, voditeljica Odjela Središnje knjižnice bošnjačke nacionalne manjine, a prigodne riječi uputila je i ravnateljica Knjižnice Dubravka Šurlan.

Autorica Kanurić Oraščanin izrazila je zadovoljstvo organziranom promocijom u Sisku te se zahvalila svima onima koji su doprinijeli da se ova promocija održi u Sisku, a potom je podijelila svoja iskustva susretanja sa srebreničkim majkama i njihovim tužnim pričama koje i danas, nakon toliko godina poslije genocida u Srebrenici nose u svojim srcima. Njezina knjiga je temeljena na njihovim tužnim sudbinama.

Njezin roman tematizira strahote zločina počinjenih nad Bošnjacima Podrinja tokom agresije na BIH u periodu 1992-1995. godine, a poseban kvalitet romana je u tome što prenosi univerzalnu poruku kroz konkretne likove, ljude iz života, predstavnike Bošnjaka, koji svojim primjerom i životom svjedoče veličinu i neuništivost moralnih vrijednosti ovog naroda.

Sam naziv romana “Vrijeme bez kazaljki” govori o vremenu bez savjesti i dobrote, te dvije kazaljke bez kojih ni vrijeme nije vrijeme već mračni ponor zla, bezdan mržnje i užasa.

U romanu se prepliću bolne sudbine Bošnjaka, stvarnih likova običnih insana, Božijom voljom uguranih na “Putu spasa”.

Roman “Vrijeme bez kazaljki” je četvrto publicističko djelo književnice koja je dosada objavila veoma zapažene naslove: “Rona o Sari”, monografiju “Pokošeni ljiljani bijeli” i poemu “Slavni gazija bužimski”.

Nakon održane promocije uslijedilo je ugodno druženje autorice sa prisutnima uz posebno pripremljenu tortu sa motivima “srebreničkog cvijeta”.