Na poziv Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam, MIZ Brčko predstavnice Vijeća žena MIZ Sisak “Nahla” u subotu, 9. veljače 2019. u amfiteatru Bijele džamije održale su promociju kuharice “Iz Nahline halal kuhinje”. 

Na početku je sve prisutne poselamila i izrazila dobrodošlicu Behija Hodžić, koordinatorica Odjela iskazavši oduševljenje ovakvim načinom promocije izgradnje džamije, a potom je uslijedilo predstavljanje kuharice od strane urednica. Zrinka Hafizović je govorila od “ideje do realizacije” te što ih je motiviralo da se upuste u ovakav gurmanski izazov i poduhvat navodeći sljedeće:
„Jedan od glavnih razloga upuštanja u ovaj projekt bilo je podizanje svijesti o dobrobiti halal prehrane. Mi prijateljice primijetile smo da prilikom pričanja o receptima često spominjemo i dodatne pogodnosti koje je to naše kuhanje proizvelo. Vidimo koliko naše kuhanje, u koje unosimo mnogo pažnje i ljubavi, pridonosi toplini našeg doma, mirisnom ugođaju i zdravlju postignutom ukusnom i kvalitetnom hranom.“

Iako smo mi članice Nahle vrlo zauzete svojim životima i, hvala Bogu, uspješne na svom osobnom planu: u profesionalnom poslu, podižući svoju obitelj, studirajući i slično, sve smo odvojile svoje vrijeme za postizanje ovog zajedničkog cilja, zaključila je Zrinka Hafizović.

Ilvana Crnkić predstavila je Vijeće žena MIZ Sisak “Nahla” od “mjeseca Ramazana 2015.” kada su nastale prezentirajući širok spektar kreativnih aktivnosti i sadržaja kojima oplemenjuju svoja druženja i susrete. Kulminacija susreta i druženja te razmišljanja kako dati svoj “ženski” doprinos, obol i pečat izgradnji džamije bila je ideja osmišljavanja prve halal kuharice s kojom bi se uvakufili u buduću džamiju, istakla je Ilvana Crnkić.

Iako je put od ideje do realizacije bio ispunjen različitim preprekama i poteškoćama, čvrstim nijjetom, ustrajnošću i požrtvovanošću uz Božiju milost i pomoć postigli smo cilj i iznjedrili halal kuharicu kao naš trajni vakuf.

Azra Mulabdić moderirajući program navodila je citate uspješnih žena koje su iza sebe ostavile trag i polučile osobni i poslovni uspjeh, a najavila je i projekciju video-klipa o Nahlama kao i video-klipa o izgradnji džamije u Sisku.

Atmosfera je bila srdačna i opuštena, a okupljene žene sa zanimanjem su popratile sva izlaganja. Nakon promocije, uz kavu i zanimljive razgovore sklapala su se nova prijateljstva. Sljedeći dan Siščanke su imale priliku uz stručno vodstvo direktora Envera Tursunovića razgledati Dječji vrtić Evlad koji vodi Medžlis Brčko i koji je odličan primjer za mogućnosti djelovanja jednog medžlisa u njegovom radu s djecom. 

MIZ Brčko se pokazao kao odličan domaćin, kvalitetan organizator, a posebno je pokazao bratsku, prijateljsku podršku u izgradnji buduće džamije u Sisku jer je te večeri prodano preko 100 halal kuharica na čemu im se srdačno zahvaljujemo.