U subotu, 13. travnja u amfiteatru Gazi-Husrev begove medrese održana je 6. redovna sjednica Sabora IZ-e BIH na kojoj je bio prisutan i glavni imam Alem ef. Crnkić kaojedan od 5 sabornika iz Islamske zajednice u Hrvatskoj. Po prvi put u novom svojstvu kao reis-ul-ulema sjednici je nazočio mr.Husein ef. Kavazović kao i većina muftija. Sabor IZ-e BIH je najveći zakonodavni i predstavnički organ Islamske zajednice i donosi Ustav i druge propise kojima se uređuje organizacija i djelovanje organa i ustanova Islamske zajednice. Najvažniji zadatak ovog saziva Sabora jeste donošenja novog Ustava Islamske zajednice kao najvažnijeg normativnog akta koji će akceptirati sve posebnosti i oblike organiziranja Islamske zajednice u BIH ali i izvan BIH. S tim u vezi najznačajnija točka dnevnog reda na zasjedanju Sabora Islamske zajednice bila je ona koja se odnosila na Prijedlog Platforme za promjene Ustava IZ u BiH, a koja je plebiscitarno podržana od sabornika.

Sabornici su najviše pažnje posvetili Izvještaju o radu Rijaseta u prošloj i planovima i programima rada u 2013. godini i Prijedlogu Platforme za promjenu Ustava Islamske zajednice u BiH.

Sabor je ocijenio rad Rijaseta i njegovih službi uspješnim.

U izvještaju o radu koji je Sabor prihvatio evidentirane su brojne aktivnosti koje su se odvijale diljem Islamske zajednice, a kao najznačajnija aktivnost istaknuto je provođenje izbora za Reisu-l-ulemu, zatim vjerski život koji se odvijao u 1427 džemata u BiH, rad 1876 mekteba, imamski, hatibski i mualimski poslovi na kojim je angažovano 1468 osoba, vjeronauka u 445 osnovnih i 147 srednjih škola, zatim uvakufljenje 280 duluma zemljišta i znatna novčana uvakufljenja. Na četiri fakulteta se školuje 1534 studenta, u medresama uči 2481 učenik i učenica. Istaknuti su i ostvareni rezultati u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, u Srbiji, u Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori.

Kada je riječ o planu rada u 2013. godini, u uvodnim napomenama dr. Amir Karić, šef vjersko-prosvjetne službe Rijaseta je podsjetio na one najznačajnije : predviđen je susret s glavnim imamima, imamima i vjeroučiteljima,sagledat će se potrebe medžlisa koji nemaju uslove za nesmetan rad, radit će se na daljoj afirmaciji mekteba, na izradi studije o potrebama za osnivanje obdaništa, predviđeno me je međunarodno takmičenje učenika iz predmeta vjeronauke, u medresama će se unaprijediti nastavni programi, predstavnici sva čestiri fakulteta izradit će studiju o perspektivama razvoja visokog obrazovanja, pružanje stručne pomoći, posebno povratničkim medžlisima, a ova, 2013. godina proglašena je godinom obnove Aladža džamije u Foči, tako da će se aktivnosti u tom pravcu odvijati tokom cijele godine.

Sabor Islamske zajednice je, na prijedlog Reisu-l-uleme produžio mandat dosadašnjim muftijama kojim je mandat istekao 2. aprila 2013. godine, na period do usvajanja i implementacije promjene Ustava Islamske zajednice u BiH, a najduže, na period od godinu dana, od donošenja odluke Sabora.

To su muftije :banjalučki Edhem ef. Čamdžić, bihaćki Hasan ef. Makić, mostarski Seid ef. Smajkić, sarajevski Husein ef. Smajić, zenički Ejub ef. Dautović, travnički Nusret ef. Abdibegović, goraždanski Hamed ef. Efendić, vojni Ismail ef. Smajlović i sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Verifikovana je ranija saborska odluka o imnovanju Vahid ef. Fazlovića za muftiju tuzlanskog.

Na osnovu Ustava Islamske zajednice, njemu je danas, Reisu-l-ulema uručio Muraselu kojom mu je prenio dio personalnih ovlasti iz Menšure.

Sabor je u Rijaset iz reda muftija imenovao muftiju sarajevskog, Huseina ef. Smajića, a iz obrazovnih ustanova direktora Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu, Zijada ef. Ljevakovića.

Ova dva mjesta u Rijasetu su popunjane nakon odlaska na nove dužnosti ranijih članova Huseina ef Kavazovića i Vahida ef. Fazlovića.

Sabor je dao saglasnost MIZ Brčko i MIZ Mostar za osnivanje obdaništa, donio odluku o reaktiviranju MIZ Bileća, imenovao Upravni odbor Vakufske direkcije i za člana Ustavne komisije umjesto rahmetli Muhameda Salkića imenovao Razima Čolića.