U subotu, 10.02.2024. u Islamskom centru Zagreb održana je 13. konferencija islamske mladeži koja je okupila 170 predstavnika mladih iz svih džemata/Medžlisa u Hrvatskoj.

Svečanom otvorenju, održanom u Kongresnoj dvorani “H. Salim Šabić”, prisustvovali su predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, voditelj Odjela za mekteb i mlade Rijaseta Islamske zajednice dr. Enes-ef. Svraka, dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice, i drugi gosti.

U ime omladine i organizatora prisutnim je dobrodošlicu izrazio Davud Mešinović.

Također, riječi dobrodošlice gostima i predavačima u ime Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zagreb uputio je predsjednik Izvršnog odbora (IO) mr. Nermin-ef. Botonjić. On je poželio uspješan rad, te zahvalio na dolasku i odzivu u velikom broju.

Voditelj Ureda za davu i mladež Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj mr. Omer-ef. Omanović je istaknuo da je “opredijeljenost omladine da današnji dan provede u promišljanju sadašnjosti i budućnosti kroz projekte iznimno bitno za razvoj Zajednice”.

Adnan Demirović, član IO Zagreb te dugogdišnji aktivista u radu s omladinom unutar Zajednice u Hrvatskoj, predstavio je različite modalitete organizacije vlastitog vremena i obaveza.

Dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, istaknuo je da su mladi sadašnjost, a ne samo budućnost i da su konferencije i druženja bitna radi usvajanja potrebnih znanja koja će olakšati rad i djelovanje u životu.

Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić se u obraćanju prisjetio mladosti i boravka u Zagrebu za vrijeme odsluženja vojnog roka te angažmana na predavanjima koje je svojevremeno ustanovio i vodio rahmetli dr. Sulejman Mašović.

Istaknuo je da je vrlo važno “uvijek znati gdje smo, ko smo i šta smo, jer u današnje vrijeme se čovjek često i lahko izgubi”.

Naša mišljenja se mijenjaju kroz naše odrastanje i sazrijevanje, pa je kroz odnos prema roditelju izdvojio tri faze: u prvoj fazi roditelj sve zna i ima našu pažnju, u drugoj fazi roditelj ne zna ništa, a u trećoj fazi ipak osvijestimo da su roditelji bili upravu.

Uputio je i nekoliko savjeta, u kojima je naglasio i istaknuo izbjegavanja teških rasprava.

Naglasio je nužnost razvijanja spososbnosti za orjentiranje u vremenu i prostoru.

Muftija akademik Aziz-ef. Hasanović je poručio da su luke spasa vjera, porodica i džemat.

Konferencija je bila usmjerena ka obitelji jer je ona danas u krizi i s tim se susreće cijeli svijet jer smo zašli u svojevrsnu krizu morala. Zdrav bračni drug i zdrava porodica mogu biti garant pozitivnog razvoja džemata i zajednice u cjelini. Muftija akademik Hasanović je otvorio 13. konferenciju.