Dubrovnik, biser Jadrana i svjetskog turizma, mjesto je u kojem se okupila islamska omladina iz cijele Republike Hrvatske 15. i 16.2.2020. godine. Konferencija je održana u organizaciji Ureda za da’vu i mladež pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj kojeg vodi Mirza ef. Mešić, a izuzetni domaćini konferencije su bili aktivisti Medžlisa IZ Dubrovnik na čelu s glavnim imamom Salkan ef. Herićem i predsjednikom Medžlisa IZ Dubrovnik Fehimom Vukotićem.

Konferencija se održala u ugodnom ambijentu hotela „Petka“ u Dubrovniku, a na samom početku konferencije uvodnim pozdravima se, pored domaćina i organizatora, obratio i izaslanik predswjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije dr. Aziz ef. Hasanovića, njegov zamjenik mr. Mevludi ef. Arslani koji je u svom obraćanju mladima naglasio važnost njihove uloge u djelovanju zajednice te podsjetio na njihovu ulogu ambasadora islama u njihovim okruženjima. Salkan ef. Herić je u svom obraćanju mladima uputio savjet da čuvaju svoja „leptirova krila“ (polet, snagu) koja su u opasnosti zbog pretjeranog približavanja „vatri“, a Mirza ef. Mešić naglasio je važnost kontinuiteta organiziranja konferencija, s obzirom na to da je ovo bila već jedanaesta po redu, što je zaista hvale vrijedno. Uvodni dio pozdravnih govora zaključio je Ammar Đikić učenjem prigodnih kasida o poslaniku Muhammedu a.s.

         Radni dio konferencije se sastojao od predavanja i radionica.

Predavanje je održao mr. Senad ef. Hevešević na temu „Muhammed a.s. kao najbolji uzor“ a tokom predavanja naglasak je stavljen na društvenu promjenu koju je Muhammed a.s., vođen Kur’anom, proveo u svome društvu. Preduvjet za bilo kakvu promjenu je svijest o društvenim problemima, a vjernik ne može biti ravnodušan zbog situacije društva. Naravno, u procesu društvenih promjena mnogo je faktora koji rade protiv čovjeka, a jedan od tih faktora je i primjer iz sure Tekasur – nastojanje da se pokaže brojčana nadmoć. Mladima je to približeno kroz primjer negativnih utjecaja i uzora poput influencera i youtubera koji nemoralnim i lošim sadržajima dobijaju veliki broj pratitelja i gledatelja, a taj njihov broj kojim se hvale, ustvari, nema nikakvu vrijednost. U radioničkom dijelu, mladež se podijelila na grupe koje su zajednički radile na tekstovima deset hadisa uz osnovna pitanja: Kako ovaj hadis može doprinijeti mladima u današnjem vremenu i do kakvih društvenih pojava dovodi nepoštovanje preporuka tih hadisa u današnjem vremenu?

            Drugu radionicu održala je Nejra Kadić Meškić, voditeljica Centra za kulturu dijaloga pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Nakon uvodnog dijela i predstavljanja rada i uloge Centra za kulturu dijaloga, tema izuzetno korisne interaktivne radionice je bila „Dijalogom protiv predrasuda“. Dijalog, čije je glavno oružje riječ, pomaže protiv predrasuda, a za svaki dijalog potrebna su osnovna pravila u potrazi za kompromisom i općim boljitkom. Primjerom grupnog rada na zamišljenom formiranju jelovnika večere za sudionike iz različitih kultura i tradicija, mladež je mogla uvidjeti kako se do rezultata može doći istinskim slušanjem drugih i kroz otvorenost prema njihovim stavovima i uvjerenjima.

Također, pri kraju radnog dijela konferencije, izaslanici medžlisa iz Hrvatske ponudili su svoj plan rada za 2020. godinu nudeći različite ideje i drugima. Konferencija je zaključena učenjem Kur’ana kurra hafiza mr. Aziz ef. Alilija, glavnog imama MIZ Zagreb, te dovom koju je proučio Vahid ef. Hadžić, glavni imam MIZ Split.

            Nakon radnog dijela konferencije, mladež je iskoristila vrijeme da dodatno istraži ljepote grada Dubrovnika, a sve je okrunjeno posjetom mesdžidu u Dubrovniku uz upoznavanje s planovima za izgradnju Islamskog centra, pa tako ostaje nada i želja da bi se jedna od sljedećih konferencija mogla održati u prostorima novog islamskog centra u gradu koji se zasluženo smatra biserom Jadrana.

mr. Senad Hevešević