Tijekom vikenda 28.-29. listopada 2017. u Islamskom centru Zagreb održan je dvodnevni godišnji skup (seminar), 20. po redu za sve imame i vjeroučitelje Islamske zajednice u Hrvatskoj. Tema ovogodišnjeg stručnog skupa bila je “Suvremeni pristup učenju i poučavanju islamskog vjeronauka”.

Riječ je o seminaru na kojem se usavršavaju vještine i umijeća poučavanja djece kroz izlaganja i radionice predavača te se sagledava stanje Zajednice u cjelini.

Seminar je otvorio predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, muftija dr.Aziz Hasanović uputivši pozdravne riječi dobrodošlice gostima te rekavši kako “nije znanje-znanje znati, već je znanje-znanje dati” naglašavajući kako je prenošenje znanja uvijek aktualan proces čemu će biti posvećena pažnja i na seminaru.

Muftija Hasanović je istakao kako su teoretičari naznačili i podijelili 3 vrste jezika: jezik riječi, jezik djela i jezik duše, a da mi moramo objediniti sve tri komponente u jezik djela.

Cjeloživotno učenje je jedan od oblika uspjeha, istakao je muftija te predstavio koncepciju i rad seminara kroz dvije razine: prva razina seminara ili stručnog skupa je znanstvena i praktična razina dok je druga razina sagledavanje sveukupnog stanja u našoj Zajednici.

U svom uvodnom obraćanju i otvaranja seminara, muftija je zaključio kako se danas sve više govori o obrazovanju, a manje o odgoju, a imami-muallimi u današnjem vremenu moraju posebno dati obola i doprinosa u odgoju.

Obavjestio je prisutne o otvaranju arabistike sa islamistikom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kao trenutno najznačanijem obrazovnom projektu u kojem sudjeluje i Islamska zajednica.

Pri kraju svoga obraćanja, muftija je pročitao obrazloženje za dodjelu nagrade “Hivzi ef. Alagić” imamu/muallimi godine, a za 2016. godinu muallima godine je m. Lamija Alili koja ima plodonosan životni i uspješan muallimski rad i djelovanje što je naznačeno u obrazloženju za dodjelu nagrade.

Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk ispred Agencije za odgoj i obrazovanje pozdravio je skup poželjvši uspješan i djelotvoran rad.

Dr. Nezir Halilović imao je prezentaciju i predavanje na temu “Suvremenog pristupa učenju i poučavanju isl.vjeronauka” u sklopu kojeg je govorio o “menadžmentu poučavanja”, štetnosti šablonizma u nastavi te donošenju odluka u sklopu poučavanja.

Naznačio je da je “šablonizam” jedna od najvećih boljki nastave, a sve naše odluke moraju biti vezane za cilj odnosno što želimo postići u svom radu.

Halilović je naglasio da kvalitet nastave se sastoji od kvaliteta “procesa” i kvaliteta “proizvoda” te govorio o primjenljivosti nastavnih metoda: praktične, vizualne i verbalne.

Prof.hrvatskog jezika Ana Starešinić govorila je na temu tehnika asocijativnog pamćenja kao iznimno kvalitetnoj i efektivnoj metodi što je ilustrirala nizom primjera.

Predavanje i izlaganje koje je pobudilo najveću pažnju i oduševljenost na Seminaru bilo je predavanje dr.Ranka Rajovića koji je izlagao “revolucionarne” metode u poučavanju kroz tehnike asocijativnog pamćenja.

Drugi dan Seminara bio je posvećen sagledavanju sveukupnog stanja u Zajednici o čemu je referirao muftija Aziz Hasanović govoreći o “imanskom uvjerenju” u izvršavanju misije i emanetu kojeg svi zajednički nosimo.

Spomenuo je krucijalne izazove i probleme u radu kao i najvažnije insfrastrukturne projekte Islamske zajednice u Hrvatskoj.

hfz.Fahrudin Haseljić imao je izlaganje o suvremenim kretanjima u isl.vijetu kroz ideologiju tekfira što je izazvalo pažnju prisutnih.

Glavni imam MIZ Split Vahid ef. Hadžić imao je prezentaciju na temu “Primjeri dobre prakse” naznačivši primjere iz splitskog Medžlisa u poučavanju djece i mladih kroz različite zanimljive projekte.

Pri završetku drugog dana Seminara, Harun Omerbašić, predsj.VBNMGZ upoznao je imame i muallime o projektu uvođenja bosanskog jezika i kulture po C modelu u škole kao izborni predmet davajući instrukcije o anketiranju učenika.