Povodom 1. obljetnice od postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije i Islamskog kulturnog centra Sisak, u nedjelju, 12. studenog 2017. održana je 2. Donatorska večer u restoranu “Bijela lađa” u Sisku.

Druga po redu Donatorska večer bila je prvenstveno namjenjena sisačkim džem’atlijama odnosno “domaćima” i odaziv je bio do popunjenog kapaciteta slobodnih mjesta.

U uvodnom i pozdravnom obraćanju, glavni imam Alem ef. Crnkić, poselamivši prisutne evocirao je na samom početku spomen na 12. studeni 2016. godine koji je označio prekretnicu za sisački džem’at i Islamsku zajednicu.

Točno na današnji dan, prije godinu dana, osvanuo je prohladan, kišovit i izrazito vjetrovit dan.  Rekli bismo, nagla promjena vremena. I mi smo osvanuli, ne baš sretni zbog takvih vremenskih prilika, ali miješali su se oni osjećaji kad niste sigurni da li je stvarno ili nestvarno, da li ste zaista dočekali toliko dugo očekivano, najavljivano,sanjano…

A onda i snijeg, prve pahulje, tog 12. studenog najavljivali su jednu promjenu vremena ali taj 12. studeni  označio je i veliku promjenu za sve one koji su toliko dugo to čekali…

Neki su taj iznenadni, nagli i gusti bijeli snijeg protumačili kao čistoću, svjetlost i bjelinu djela kojeg smo tada započeli…bijela kamen ploča ispisivala je bijelu-čistu namjeru (nijjet) ljudi koji su započeli višegeneracijski san… koji su započeli da ispisuju najljepšu priču koja ima ako Bog da, sigurni smo, sretan završetak, priču na koju će se nekad poslije nas uvijek vraćati i prepričavati je, kad nas ne bude…priču čiji smo mi sastavni dio, čiji smo mi likovi i akteri.

Zahvalivši se svim prisutnima koji su se odazvali na Donatorsku večer, glavni imam je naglasio da period iza nas nije bio nimalo lagodan i jednostavan, a da i period ispred nas je mukotrpan i težak i sada shvaćamo zašto su obećane velike i neizmjerne nagrade za one koji sudjeluju i rade na izgradnji Bogu najdražih mjesta na zemlji.

Potom je glavni imam uputio nekoliko važnih poruka za koje smatra da su značajne u ovom periodu, a to je zajednički aktivan rad i angažman na osnaživanju džem’ata kroz članstvo i sudjelovanje u aktivnom vjerskom životu poručivši: 

Na putu izgradnje džamije, vidim i put izgradnje našeg džem’ata, Zajednice, a time i izgradnje naših karaktera, morala, vrijednosti koje baštinimo, jačanja našeg saffa i jačanja našeg članstva.

Svaki novi član naše Zajednice je nova cigla naše džamije.

Pozvao je prisutne da se nastavi sa ovakvim oblikom Donatorskih večeri svaka 2-3 mjeseca kroz koje će se uz pristupačnu ulaznicu, koja je ovaj put bila 260,00 kn prikupiti određen iznos. Na kraju Donatorske večeri, popunjavani su anonimni anketni listići kroz koje su prisutni izrazili podršku organizaciji “džem’atskih donatorskih večeri” što bi postala praksa dok se džamija izgrađuje.

Ukupno je uplaćeno 94 ulaznice za Donatorsku večeru od strane sisačkih džem’atlija.

Nakon glavnog imama, prisutnima se obratio predsjednik MIZ Sisak Edin Safić koji je podnio kratko Izvješće o dosadašnjem tijeku izgradnje ali i izazove i probleme s kojima su se suočavali na terenu odnosno gradilištu.

Naš cilj je vrlo jasan i velik, koliko god on daleko bio, mi idemo prema njemu uz Božiju pomoć i naš maksimalan trud i požrtvovanost, poručio je predsjednik MIZ Sisak.

Nakon prigodnih obraćanja i poruka, uslijedila je projekcija kratkometražnog dokumentarnog filma “Zagrebačka džamija 1987-2017” kojeg je režirao i osmislio jedan od imama Zagrebačke džamije Halid ef. Dolić. 

Poselamivši prisutne istakao je kako mu je želja bila da osvjetli Zagrebačku džamiju i Islamski centar u Zagrebu kroz njegovu sadašnju ulogu, sadržaje i aktivnosti.

Prisutni su sa punom pozornošću pratili dokumentarni film te je većina na kraju kroz evaluacijski list pod pitanjem “što im se najviše svidjelo od sadržaja Donatorske večeri” izdvojila projekciju filma o Zagrebačkoj džamiji kao jedno iskustvo ali i motivaciju za sisačke muslimane.

Uslijedila je večera uz druženje i ugodan razgovor, a poznati sisački interpretator sevdalinki Mehmed Goražda izveo je nekoliko sevdalinki za ovu prigodu.

Zahvaljujemo se osoblju restorana “Bijela lađa” na stručnom i profesionalnom pristupu, domaćinstvu na čelu sa vlasnikom koji je bio prisutna i dao svoj doprinos ovoj večeri.