“Bokovi njihovi se postelja lišavaju i oni se Gospodaru svome iz straha i želje klanjaju, a dio onoga što im Mi dajemo udjeljuju. I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju” (Es-Sedzda 16-17)

Jedne prilike upitao je Muaz, radijallahu anhu, Poslanika, sallallahu alejhi ve Sellem:”Obavjesti me o djelu koje će me uvesti u Džennet i udaljiti od vatre.” Na što mu je Poslanik kao odgovor proučio ova dva ajeta sure Sedzda.

Ajet koji je naveden je opcenit i ukljucuje svaki ibadet i učenje dove noću, no Poslanik sallallahu alejhi ve Sellem, posebno je istakao čovjekov namaz u toku noći pa se prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi ve Sellem rekao: “Najbolji namaz nakon farza jeste noćni namaz” Hadis je vjerodostojan i bilježi ga Muslim. 

Prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Ko se probudi u toku noci i probudi svoju zenu, pa zajedno klanjaju dva rekata, bit će upisan te noci medju one koji mnogo Allaha spominju” (Ebu davud, ibn Madze, Albani je hadis ocjenio vjerodostojnim)

Hasana el-Basrija su upitali šta je najteže za čovjeka.

On je odgovorio: “Noćni namaz”.

Zašto su onda oni koji noću klanjaju najljepši ljudi-upitaše ga.

ZATO ŠTO SU SE OSAMILI SA MILOSTIVIM I ON IH JE ODJENUO SVOJIM SVJETLOM-odgovori imam.

“Dva rekata noćnog namaza bolja su od dunjaluka i svega što je njemu” (Hadis)

Omer ibn Hattab, r.a. kaže: Na ovom svijetu slatke su mi samo tri stvari: noćni namaz, susreti s braćom i namaz u džem’atu.