Temeljem ukazane potrebe, uslijed rastućeg rizika od zaraze koronavirusom, muftija dr. Aziz ef. Hasanović je uputio svim medžlisima dopis u kojemu stoji:

Cijenjeni glavni imami, imami, muallime, džematlijke i džematlije, esselamu alejkum!

Uslijed povećanja rizika od mogućnosti zaraze koronavirusom (COVID-19) želim nam ovim putem skrenuti pozornost na nekoliko činjenica koje zahtijevaju naše ozbiljno djelovanje i ponašanje kako bismo prevenirali, koliko je u našoj moći, širenje zaraze. U skladu s preporukama nadležnih ministarstava, a posebno Ministarstva zdravstva te preporuke reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Huseina ef. Kavazovića, donosim sljedeće naputke:

Strogo se pridržavati uputa Ministarstva zdravstva po pitanju higijene uopće, a posebno ruku. U džamijama i mesdžidima osigurati dezinfekcijska sredstva za ruke te izbjegavati rukovanje. Također, osigurati ručnike za jednokratnu upotrebu u abdesthanama. Na vidna mjesta staviti obavijest Ministarstva zdravstva koja je u prilogu.

Sve osobekoje imaju bilo kakve simptome poput kašlja, povišene tjelesne temperature ili slično dužne su da čuvaju druge i da u svojim domovima obavljaju vjerske dužnostiOvo vrijedi uvijek, bez obzira na trenutnu situaciju, a posebno u vrijeme kada je sezona prehlada, gripe ili drugih zaraznih oboljenja kako nam to sugerira i Muhammed s.av.s. u hadisu gdje zabranjuje napuštanje ili odlazak u mjesto u kojem postoji kuga, a analogno tome i kakva druga zarazna bolest.

Starije osobe su posebno rizična skupina, stoga, u vrijeme neposredne opasnosti i povećanog rizika za zdravlje nisu dužne dolaziti u džemat dok traje opasnost, čak ni na džumu namaz.

Budući da džuma namaz predstavlja obavezuobavljat će se najkraće moguće, da se zadovolje farzovi, a u slučaju potrebe, donijet će se posebna odluka za džumu namaz. Kod izlaska, izlaziti saff po saff, kako bi se izbjegla velika koncentracija ljudi na izlazu. 

Sva ostala okupljanja u džamijama/mesdžidima se odgađaju do daljnjeg.

Mole se džematlije i džematlijke koji zbog obaveza moraju putovati u zemlje za koje vrijedi samoizolacija po povratku da poštuju tu naredbu i da imaju na umu da je ogroman grijeh zaraziti nekoga, a bolest je opravdanje za nedolazak.

Uz dovu da nas Allah dž.š. zaštiti bolesti i  velikih iskušenja, primite mahsuz selam!

Pravila navedena u dopisu ostaju na snazi do njihova povlačenja.