U subotu, 19. ožujka/marta 2022. muftija mostarski mr.Salem Dedović posjetio je Medžlis Sisak i gradilište IKC-a Sisak. Muftiju mostarskog predvodio je u posjeti Sisku muftija zagrebački dr.Aziz Hasanović i njegov zamjenik Mevludi Arslani, a u delegaciji muftijstva mostarskog u posjeti Sisku bili su direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru hfz.Aid Tulek kao i predsjednik MIZ Mostar Džafer Alić.

Gosti su željeli posjetiti objekat Islamskog kulturnog centra u Sisku koji je u finalnoj fazi završetka te se upoznati sa radom i djelovanjem Medžlisa Sisak kao i konceptom budućeg djelovanja Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Bila je to prva posjeta muftije mostarskog sa delegacijom Medžlisu Sisak.

Domaćini posjete muftijstva mostarskog bili su glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić i predsjednik MIZ Sisak Edin Safić.

Podijeljena su i razmjenjena određena iskustva rada i djelovanja u multireligijskim sredinama kao to su Mostar i Sisak te su kroz određene primjere ilustrirani oblici suradnje sa vjerskim zajednicama koje djeluju na području Muftijstva mostarskog ali i na prostoru Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlisa Sisak.

Muftija mostarski je prigodom posjete gl.imamu MIZ Sisak uručio prigodan dar kroz autorsku knjigu “Riječ nade”, odabrane hutbe, govori i intervjui kroz koju se ogleda društveni i vjerski ambijent te kontekst djelovanja muftije mostarskog.

Muftiluk mostarski teritorijalno je najveći u državi. Prostire se na širokom geografskom prostoru, koji je širi od onoga što je geografska odrednica Hercegovine.

Njemu organizacijski pripada 14 medžlisa Islamske zajednice, koji po aktualnom Ustavnom uređenju države BiH pokrivaju prostor 17 općina i nalaze se na području tri Kantona (Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Kantona 10), te na području cijele Istočne Hercegovine, u entitetu RS. 

Na području Muftiluka mostarskog djeluje Karađoz-begova medresa, najstarija odgojno-obrazovna institucija na području Hercegovine.

Utemeljio ju je najpoznatiji hercegovački vakif, Karađoz-beg, 1557. godine. Njen kontinuirani rad prekinut je 1918. godine, a ponovo je reaktiviran 1995. godine.

Muftijstvu mostarskom pripadaju sljedeći Medžlisi: BilećaČapljinaGackoGlamočJablanicaKonjicLivnoLjubuškiMostarNevesinjeProzorStolacTomislavgrad i Trebinje, koji su dalje podijeljeni na džemate.